logo F1online.sk

Schumacher si zaslúži druhú šancu, trvá na svojom Wolff

Mick Schumacher
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 8. 2023

Syn sedemnásobného šampióna strávil vo Formule 1 dovedna dve sezóny. V tej prvej mal navrch oproti Nikitovi Mazepinovi, no v tej druhej nestačil na Kevina Magnussena, následkom čoho zostal po pomerne prísnom vyhadzove z Haasu bez miesta. Šampióna Formuly 2 z roku 2020 napokon pod strechu uchýlil aspoň Mercedes, kde sa chopil role rezervného jazdca. Aj keď si tím z Brackley služby Schumachera nevie vynachváliť, sedačku mu poskytnúť nemieni. Verí však, že tak urobí niektorý z konkurentov – napríklad taký Williams.

Schumacher túži po návrate do F1. V Mercedese však vládne so súčasnou jazdeckou zostavou mimoriadna spokojnosť a Nemcov návrat do kráľovnej motoršportu tak bude musieť viesť cez niektorý z iných celkov.

Má ale o Schumachera vôbec niekto záujem? V istom období sa síce skloňovalo jeho meno s prestupom do Williamsu, kde by teoreticky mohol nahradiť trápiaceho sa Logana Sargeanta. Američan podáva vo svojej nováčikovskej sezóne podpriemerné výkony, no čuduj sa svete, stále sa teší pomerne masívnej podpore zo strany svojho zamestnávateľa.

Pripadá do úvahy niekto iný? Helmut Marko sa vyslovil, že AlphaTauri po Schumacherovi nesiahne a taký Haas prednedávnom potvrdil, že predĺžil kontrakty  obom svojím jazdcom. Alfa Romeo si s najväčšou pravdepodobnosťou ponechá tak Bottasa, ako aj Čoua, hoci v tomto prípade ešte nič definitívne nie je.

Schumacherove vyhliadky na „comeback“ do F1 sa tak zdajú byť nateraz mizerné. Šéf Mercedesu Toto Wolff však verí, že nakoniec všetko klapne a 24-ročného pretekára ešte v najvyššej motoristickej súťaži uvidíme – pretože si podľa slov Rakúšana svoje miesto na štartovom rošte nepochybne zaslúži.

„Myslím si, že si zaslúži byť na štartovom rošte,“ nechal sa počuť Toto Wolff. „V momente, keď sa dlhšie trápite so sebavedomím, vyvíjate na seba čoraz väčší tlak, a tým horšie výkony podávate. Nazdávam sa, že presne to sa stalo Schumacherovi v Haase.“

„Určite je rýchly. Keď vyhráte šampionát F3 a F2 je vo vás vysoký potenciál, ktorý však [Mick] v F1 nikdy nedokázal ukázať.“ Wolff tiež ocenil jazdcovú pracovnú morálku a množstvo hodín, ktoré v posledných mesiacoch strávil za simulátorom.

„Som rád, že máme v zálohe tretieho jazdca, o ktorom viem, že to zvládne, keď sa Hamilton alebo Russell priotrávi skazenou rybou,“ utrúsil rodák z Viedne. „Jeho prínos na simulátore je obrovský, niekedy nás núti pristúpiť z piatka na sobotu k razantným zmenám, nakoľko celú noc zarezáva za simulátorom,“ doplnil Wolff.

Súvisiace články