logo F1online.sk

Talianske médiá zožerú Ferrari za živa, myslí si Hill

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 8. 2023

Ferrari sa v Holandsku opäť raz „zaskvelo“. Zatiaľ čo vo väčšine prípadov chybuje iba samotná Scuderia a Sainz s Leclercom zachraňujú výsledky ako sa len dá, tentokrát zlyhali i jazdci, konkrétne Charles Leclerc. Monačan po havárii v kvalifikácii kolidoval so súperom aj v pretekoch a aby toho nebolo málo, nevyhol sa tiež technickým patáliám a nemohúcnosti v boxoch. Druhý z pilotov tímu z Maranella preťal šachovnicovú vlajku ako piaty v poradí a pripísal si na konto aspoň čestných desať bodov. Má to však celku, akým je Ferrari, stačiť? Damon Hill sa domnieva, že rozhodne nie a ani nebude. Talianske médiá vraj pracujú na hanopisoch, v ktorých si na Ferrari poriadne zgustnú a budú zverejnené v najbližších hodinách – ak sa tak už nestalo.

Leclerc v Holandsku domrvil snáď všetko, na čo siahol. Po tvrdom náraze do bariér v kvalifikácii sa v obdobnom duchu nieslo aj jeho nedeľné vystúpenie: Najprv si pošramotil predné krídlo, ktorého úlomky následne poškodili podlahu. Aby toho nebolo málo, doplatil tiež na spackanú stratégiu a pomalú zastávku u svojich mechanikov. Nie nadarmo sa hovorí, že „na posratého aj záchod spadne.“ Keď to nejde, tak to proste nejde.

Sainz si v porovnaní so svojím tímovým kolegom počínal už o poznanie lepšie, no ani on nemôže byť s konečným piatym miestom spokojný. Španiel však urobil všetko ako mal a veľa sa mu vytknúť nedá, čo sa ale nedá povedať o samotnom Ferrari, ktoré si podľa Damona Hilla vezme na paškál nejedno talianske médium.

„Trúfam si povedať, že keďže je o týždeň na programe Monza, talianska tlač si na Ferrari poriadne zgustne,“ nechal sa počuť pre Sky Sports majster sveta z roku 1996. „Nedarilo sa im v priebehu celého víkendu.“

„Pretekári mali problémy pri nájazde do prvej zákruty, ponosovali sa na nekonzistentné riadenie, Charles havaroval a v pretekoch dovedna nič neukázali, čo pred vašou domácou veľkou cenou rozhodne nie je dobré znamenie.“

Obdobne ako Hill okomentovala víkendové počínanie si Ferrari aj niekdajšia strategická riaditeľka Aston Martinu Bernie Collinsová. „Z pohľadu Carlosa Sainza sa nejedná o zlý výsledok, aj keď možno [len] využil chyby iných,“ uviedla.

„Mnoho ľudí sa tiež zhoduje na tom, že v určitých bodoch pretekov zastavovali až príliš neskoro. Leclerc vyzeral, že mal naozaj zlý deň, poškodil si podlahu, no ešte predtým sa hľadal v kvalifikácii, v ktorej premenlivých podmienkach si počínal vskutku hrôzostrašne. Dúfajme, že v Monze bude Ferrari silnejšie, pretože horšie ako teraz to už veľmi byť nemôže,“ uzavrela Collinsová.