logo F1online.skF1online.sk

Podľa Hornera bol Verstappen pred domácim publikom pod tlakom: Nie je predsa stroj

Max Verstappen na pódiu VC Holandska 2023
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 8. 2023

Max Verstappen pripomína v aktuálnej sezóne miestami kvalitného robota pravdepodobne japonskej výroby. Holanďan dominuje na pravidelnej báze tak sobotnému, ako aj nedeľnému dianiu a čo je najpodstatnejšie – nerobí chyby. To však podľa Christiana Hornera automaticky neznamená, že nie je pod tlakom. Brit sa nazdáva, že dvojnásobný šampión čelí tlaku rovnako ako ostatní smrteľníci, len sa s ním dokáže o niečo lepšie vysporiadať.

Na davy oranžových fanúšikov, ktorí sprevádzajú Verstappena na každej jednej veľkej cene, sme si už akosi zvykli. V Zandvoorte však „oranjes“ počtom prevýšili azda aj Sauronovu armádu. Na Maxa, ktorý mohol zaknihovať tretie holandské víťazstvo v rade, tak bol vyvíjaný o niečo väčší tlak než obvykle, no víťaz dovedna 46-tich veľkých cien nepripustil drámu ani tentokrát.

„Je Verstappen vôbec človek?“ pokladajú si otázku mnohí. Keď domácu, poveternostne zapeklitú veľkú cenu ovládnete spôsobom, akým rodák z belgického Hasseltu, sú obdobné otázky na mieste. V aktuálnom ročníku sa zdá, že Holanďana nedokáže nič vyviesť z miery a narušiť jeho absolútnu sebadôveru. Je tomu však skutočne tak? Vari aktuálnemu lídrovi šampionátu raz za čas nezviera žalúdok strachom či obavami?

Podľa Christiana Hornera je Verstappen človekom ako každý iný, a to aj z hľadiska emočného prežívania. Fakt, že sa Max dokáže s očakávaniami popasovať lepšie než mnohí ostatní vraj ešte neznamená, že je vždy pevne nad vecou.

„Nie je stroj, cítil, že sú na neho [v Holandsku] kladené očakávania,“ vyjadril sa Horner. „Mohli ste to vidieť aj na jeho tvári, keď stotisíc Holanďanov a Holanďaniek spievalo národnú hymnu. Je to preňho veľký moment, rovnako, ako by bol pre každého z jazdcov. Navyše, bol to pre o neho o to väčší moment preto, že ho tesne pred pretekmi prišla pozrieť kráľovská rodina.“

„Očakával od seba veľa, čo na ňom muselo byť vidieť. Poriadne si vydýchne, keď dnes večer [v nedeľu večer, pozn. red.] opustí okruh po tom, čo splnil svoje predsavzatie. Domnievam sa, že čelí čoraz väčšiemu napätiu [pre rastúce očakávania]. Má však okolo seba dobrý tím, vďaka ktorému nebol počas tohto víkendu prepracovaný a ani preťažený. Bral ho teda ako normálny pretekársky víkend,“ poznamenal Horner, podľa ktorého Verstappen vraj opäť ukázal svoju nezlomnosť a psychickú odolnosť.

„S prichádzajúcimi nepríjemnosťami by sa množstvo pretekárov pod tlakom zlomilo,“ uviedol 49-ročný šéf Red Bullu narážajúc na v Holandsku neustále sa meniace počasie. „On však nie, a to ani v okamihu, keď sa po výjazde z boxov musel opakovane prebojovať cez množstvo áut. Veľa jazdcov by sa pod týmto tlakom poskladalo, čo neplatí v jeho prípade. Zachoval si hlavu a bol fenomenálny.“

Napriek tomu, že Verstappen opakovane vyhlasuje, že mu nezáleží na prepisovaní historických tabuliek, Horner sa nazdáva, že je v kútiku duše na svoje tohtoročné počínanie mimoriadne hrdý. „Vo vnútri si hovorím, že je veľmi hrdý na to, čo robí a dosahuje.“

„Rekord, ktorý dosiahol Sebastian v roku 2013 [a Verstappen teraz dorovnal, pozn. red.], vyhrať deväť víťazstiev v rade, je neuveriteľný. Podarilo sa mi to v rovnakom tíme s iným jazdcom, čo je niečo, čo by si nikto z nás nedokázal nikdy predstaviť,“ zakončil Horner.

Súvisiace články

Diskusia