logo F1online.sk

Alonso po ďalšom fenomenálnom výkone túži opäť po víťazstve

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2023

Fernando Alonso je skrátka nepremožiteľný. Tento muž nám svoje kvality a rýchlosť predviedol už tisíckrát a v Zandvoorte opäť potvrdil, že aj vo veku 42 rokov dokáže strčiť do vrecka jazdcov mladšej generácie. Kým jeho tímový kolega Lance Stroll sa opäť trápil a dokonca skončil bez bodu, Fernando bojoval ako lev na čele a po ďalšom fenomenálnom výkone skončil druhý.

Druhé miesto, pódium, bod za najrýchlejšie kolo a jazdec dňa, taká je vizitka Fernanda Alonsa po Veľkej cene Holandska, na ktorej opäť dokázal, že bez neho by bol Aston Martin v šedom priemere.

„Možno áno,“ odpovedal Alonso so smiechom na otázku, či sa o tento výsledok postarali 42-ročné skúsenosti. „Musíme sa opýtať šéfov tímov, či by si pri predlžovaní zmluvy radšej vybrali mladosť alebo skúsenosť.“

„Cítil som sa rýchly a dokonalo spojený s autom. V týchto podmienkach potrebujete monopostu veriť. Auto bolo dobré po všetkých stránkach. Keď som chcel viac pritlačiť, odpovedalo dobre; keď som chcel šetriť pneumatiky, tak som cítil, ako sa trochu regenerujú. V kokpite bolo dnes všetko jednoduchšie, čo je krásny pocit,“ dodal Fernando.

Alonso bol v Holandsku ofenzívne naladený. Sám Max Verstappen priznal, že na vode ho Fernando takmer pripravil o vedenie. Opäť to bol ten starý Aston Martin a ten starý Alonso z úvodu sezóny.

V júni a v júli tím stratil formu, ale v Zandvoorte bol späť. Inžinieri nasadili vylepšenia a v očiach dvojnásobného šampióna sa opäť objavila povestná iskierka. Ešte vo štvrtok novinárom tvrdil, že mu budú do konca sezóny stačiť „dve alebo tri pódiá“, ale po holandských pretekoch bol na Alonsovi opäť vidieť neukojiteľný hlad po úspechu.

„Odrazu som mal pocit, že sa toho deje strašne veľa. Po letnej prestávke sme zažili všetko v jediných pretekoch, červené vlajky, safety car, dážď, sucho, predbiehanie… Bola to záplava emócií, takže dnes sa musím vyspať a ráno sa opäť zamyslieť, čo sa vlastne stalo,“ hovorí Alonso.

„Dúfam, že tento rok ešte môžem vyhrať. Dnes sme boli blízko. Po reštarte som to chcel skúsiť, schoval som sa do zákrytu za Maxa, riskoval v štrnástej zákrute, snažil sa voliť odlišnú stopu, ale nikdy som sa nedostal k jeho boku. Vedel som, že keby sa mi to podarilo, môžem riskovať viac ako on, pretože on bojuje o vyššie méty. Bol som pripravený to skúsiť, ale nedostal som príležitosť. Možno nabudúce,“ povedal Alonso s potmehúdskym úsmevom.

Jeho tímový kolega Lance Stroll sa ani trochu neusmieval. Cieľom prešiel na jedenástom mieste a v istom momente dokonca bojoval na chvoste s Liamom Lawsonom. Kým Fernando opúšťa Zandvoort s devätnástimi bodmi, Lance odchádza s poriadne tučnou nulou. Pohľad na celkové hodnotenie vyzerá pre Kanaďana priam strašidelne, keď s tímovým kolegom prehráva na body už 168:47.

Iste, Stroll patril k tým nešťastníkom, ktorí v úvode neprezuli na intermediálky, ale túto chybu spravili aj Albon a Piastri, ktorí nakoniec skončili na bodoch.

Ako sa dalo očakávať, Stroll vybavil svoj popretekový rozhovor veľmi rýchlo. Od reportéra Lawrenca Barretta dostal presne tri otázky, ktoré si stihol vypočuť a aj na ne odpovedať za 24 sekúnd.

„Bolo to veľmi zložité,“ povedal Stroll. „Na začiatku pretekov sme skúsili zostať na slikoch, ale nevyšlo nám to. Asi som mal zastaviť, ale je to tak, ako to je.“

To je od Lanca všetko, skrátka vám nechce povedať viac. Aj keď ich v tejto sezóne nepozbieral veľa, stále má na konte viac bodov ako vyslovil slov počas rozhovorov.

Súvisiace články