logo F1online.skF1online.sk

Musel som zmeniť štýl, hovorí o jazde s Red Bullom Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2023

Aj keď je jednoduché posmievať sa zo Sergia Péreza, faktom zostáva, že tento muž je z dvadsiatky pilotov zrejme v úplne najťažšej pozícii. Stojí proti mocnému tímovému kolegovi, ktorého obdivuje celý tím a ktorému inžinieri načúvajú viac. Snaha strhnúť všetkých na svoju stranu so sebou prináša tlak a s tlakom prichádzajú chyby. Aj keď Sergio Pérez musí byť vďačný za takúto príležitosť, sám priznáva, že po psychickej stránke to preňho nie je prechádzka ružovou záhradou.

Pretekári sú nesmierne súťaživé bytosti. Nikdy by sa nezmierili s pomyslením, že sú pomalší alebo horší než ktokoľvek iný. Pérezovi sa podarilo dostať do absolútne dominantného auta, čo mu mnohí skvelí piloti z minulosti môžu len tíško závidieť, ale je celkom očividné, že sa mu nepodarilo strhnúť Red Bull na svoju stranu.

Či už je to výhovorka alebo holý fakt, Checo sa dnes môže len posťažovať, že vývojový smer Red Bullu mu vôbec nesedí. Nemá však na výber a musí sa prispôsobiť.

„Bolo pomerne dôležité pozbierať dobré výsledky v posledných dvoch pretekoch,“ povedal Pérez po návrate z dovolenky. „Nie je žiadnym tajomstvom, že s postupným vývojom auta som sa trápil trochu viac a veci neprichádzali prirodzene.“

„Musel som sa ponoriť veľmi hlboko, prispôsobiť sa a nemálo zmeniť svoj jazdecký štýl, pretože auto sa zmenilo. Myslím si, že posledné dva víkendy už boli v tomto smere omnoho lepšie,“ priznal mexický pretekár.

„Auto je veľmi ostré v stredných a rýchlych zákrutách, s čím som sa trápil zvlášť v zložitých podmienkach. Pripraví vás to o časť sebadôvery, ale nevadí mi to, je to len ďalšia výzva, na ktorú sa teším,“ dodal Pérez.

Napriek tomu to na základe Mexičanových slov nevyzerá ako prechádzka ružovou záhradou. Na jednej strane hovorí, ako sa na túto výzvu teší, na druhej priznáva problémy s nedostatkom sebadôvery. Je zrejmé, že vaša hlava utrpí, keď schytávate v súboji s tímovým kolegom také porážky.

„Pre jazdca to nie je jednoduchá situácia. V súčasnosti máte len obmedzené možnosti na tréning, takže si musíte zvoliť jeden smer a držať sa ho po celý víkend,“ povedal Pérez.

Jeho tímový kolega Max Verstappen medzitým kráča od jedného pohodového víťazstva k druhému, má všetky dôvody na úsmev a tento víkend sa chystá zlomiť ďalší rekord, kým Pérez musí sledovať, ako jeho strata narástla už na 125 bodov.

„Nebolo to jednoduché, pretože viem, aké má auto potenciál. Max ho pritom dokáže maximálne využiť,“ priznal Pérez.

„Máme skvelé auto. Musíme sa len uistiť, že ho dokážeme využiť naplno, pretože nikdy neviete, či ešte niekedy budete mať taký dobrý monopost,“ dodal.

Na otázku, či je to podobná situácia ako minulý rok, odpovedal: „Myslím si, že svojím spôsobom áno. Podľa mňa sme však pochopili veľa vecí, najmä po vývojovej stránke, a ako to môžeme vyriešiť. Tím vie, čo mám rád a kedy sa cítim komfortne.“

„Počas letnej prestávky sme urobili niekoľko zlepšení. Dúfam, že v druhej polovici sezóny ukážeme pokrok. Na začiatku roka mi všetko pripadalo prirodzenejšie a do tohto bodu sa nám ešte nepodarilo dostať, ale odviedli sme kus dobrej práce a verím, že odteraz sa budeme už len zlepšovať,“ povedal s nádejou Pérez.

Súvisiace články

Diskusia