logo F1online.skF1online.sk

Hamilton súhlasí s Leclercom: Red Bull spustil vývoj auta pre rok 2024 mesiace pred ostatnými

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2023

Ako dlho bude trvať dominancia Red Bullu? Asi všetci sa zhodneme, že minimálne do konca tejto sezóny. Pri súčasnom náskoku tohto tímu sa však môžeme domnievať, že nemalú časť svojho náskoku si prenesie aj do budúcej sezóny. Charles Leclerc pred novinármi v Holandsku vyjadril pochybnosť, či sa do veľkej zmeny pravidiel v roku 2026 vôbec niekomu podarí Red Bull ohroziť. Pripojil sa k nemu aj Lewis Hamilton.

Keď Red Bull vyhráva preteky s náskokom 30 sekúnd, môžeme predpokladať, že monopost RB19 je v pretekovom tempe rýchlejší minimálne o pol sekundy na kolo. Nepočítame však s tým, že tento tím takmer istotne nejde naplno, keďže to nepotrebuje.

Ak má Red Bull takýto náskok a k tomu ešte nejakú rezervu, len ťažko si dokážeme predstaviť, že konkurenti môžu takú veľkú stratu zmazať za jednu zimu.

Pilot Ferrari Charles Leclerc pred novinármi v Holandsku vyjadril pochybnosť, či sa niekomu vôbec podarí Red Bull dohnať do veľkej zmeny pravidiel v roku 2026. Pripojil sa k nemu aj Lewis Hamilton.

„Nečaká nás žiadna zmena pravidiel, takže budem dúfať, že sa to nestane,“ povedal pilot Mercedesu na margo scenára, podľa ktorého bude Red Bull vyhrávať až do konca sezóny 2025.

„Faktom je, že sú ďaleko vpredu a s najväčšou pravdepodobnosťou začali vyvíjať budúcoročné auto už niekoľko mesiacov pred ostatnými.“

„V súčasnosti majú v celkovom hodnotení náskok sto až dvesto bodov, takže je dosť pravdepodobné, že Charles má pravdu, ale my pracujeme naplno a snažíme sa strmo napredovať s cieľom postupne znižovať ich náskok. Či sa nám to podarí, ukáže až budúci rok,“ povedal Hamilton.

Pre Formulu 1 je to v čase veľkého fanúšikovského boomu priam hororová predstava. Priazeň divákov je veľmi pominuteľná a ako rýchlo prišla, tak rýchlo môže aj odísť. F1 a FIA sa dominantné dynastie pokúšala zastaviť zmenou pravidiel (samozrejme, oficiálnym dôvodom bola vždy bezpečnosť alebo niečo iné), ale nie vždy to prinieslo požadované ovocie.

Pred rokom 2024 sa pravidlá nezmenia, takže tímy to majú vo vlastných rukách. Musia sa pokúsiť medzeru uzavrieť alebo aspoň zmenšiť. „Potrebujeme zistiť, ako stabilizovať zadok monopostu,“ odpovedal Hamilton na otázku, čo chce od vývoja svojho tímu.

„Učíme sa stále viac a viac o charakteristikách prietoku vzduchu, ako si auto počína v bočnom vetre, ako funguje v pomalých, stredne rýchlych a rýchlych zákrutách, a ako pracuje s pneumatikami. Neustále sa učíte a zbierate dáta, aj ja sa učím s každou jazdou,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia