logo F1online.sk

Vyjednávania Haasu s pilotmi boli hladké a krátke. Tím priviezol do Holandska vylepšenia

Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2023

Americký tím Haas prichádza do Zandvoortu s niekoľkými novinkami. V prvom rade potvrdil zotrvanie Nica Hülkenberga a Kevina Magnussena aj v roku 2024. Okrem toho nasadí vylepšenia, ktoré majú za úlohu liečiť Achillovu pätu monopostu VF-23 – jeho pretekové tempo.

Správy o zotrvaní súčasnej jazdeckej dvojice nie sú prekvapivé. Nemecký pretekár Nico Hülkenberg patrí k najpozitívnejším prekvapeniam doterajšieho priebehu sezóny, keď hlavne v kvalifikáciách šokuje verejnosť na pravidelnej báze. Okrem toho získal väčšinu bodov Haasu, kým jeho tímový kolega Kevin Magnussen dopláca na nevydarené kvalifikácie, ktoré z neho pri problémoch monopostu v pretekovom tempe robia vyloženého outsidera.

„Sú to dobré správy,“ povedal na margo novej zmluvy Nico Hülkenberg. „Smerovali sme k tomu už nejaký čas. Všetky signály naznačovali, že naša spolupráca bude pokračovať, takže som rád, že sme to dokončili a oznámili svetu.“

„Rokovania s Geneom Haasom a Güntherom Steinerom prebiehali hladko. Myslím si, že v doterajšom priebehu boli s mojimi výkonmi spokojní, takže si ešte spolu párkrát zatancujeme,“ dodal Hulk.

Jedna veľká otázka pred záverom sezóny tak bola zodpovedaná. Niekoľko ich však zostáva nevyriešených a tá najväčšia sa týka pretekového tempa Haasu, ktorý bol v Belgicku opäť neviditeľný. Monopost VF-23 dokáže držať krok len v úvodných kolách každého stintu, ale potom padá dozadu ako kameň.

„Uvidíme, ako nám to pôjde a či nájdeme nejaké odpovede. Priniesli sme sem prepracované predné krídlo, plus nejaké ďalšie drobnosti. Musíme si však počkať a až na trati sa dozvieme, ako to vyzerá a či sa nám to podarilo zlepšiť,“ dodal Hülkenberg.

Jeho tímový kolega Kevin Magnussen zažil v minulej sezóne niečo podobné, keď sa po nečakanom návrate do F1 stal nespochybniteľným lídrom Haasu. V tomto roku však v súboji s Hulkom ťahá za kratší koniec povrazu a musel sa vyrovnávať so špekuláciami, ktoré spochybňovali jeho ďalšiu budúcnosť. Dánsky pretekár si teraz môže odfúknuť.

„Bude to už moja siedma sezóna s Haasom. Zdá sa to ako vysoké číslo, ale mne to tak nepripadá. Som spokojný, ale musím pracovať a pre budúci rok sa ďalej zlepšovať. Neboli to nijak dlhé rokovania a všetko prebiehalo hladko,“ povedal Magnussen.

Vylepšenia komentoval dánsky pretekár slovami: „Je to malý upgrade. Neočakávame zisky po aerodynamickej stránke, ale urovnanie niektorých drobností. Máme problém s prehrievaním pneumatík a tento balík nám to pomôže riešiť. Dúfajme, že prinesie veľký krok vpred,“ dodal dánsky pretekár.