logo F1online.sk

Haas si ponechá Magnussena s Hülkenbergom aj v nasledujúcej sezóne

Kevin Magnussen a Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 8. 2023

Očakávané sa stalo skutočnosťou. Jazdecká zostava priebežne ôsmeho tímu šampionátu zostane minimálne pre ďalší ročník nepozmenená. Kevin Magnussen je v americkom celku už varený-pečený a aj keď v aktuálnej sezóne zaostáva za očakávaniami, o svojich kvalitách už v minulosti presvedčil. Navyše, teší sa veľkej obľube u Günthera Steinera. Nico Hülkenberg, ktorý sa vrátil do najvyššej motoristickej súťaži po trojročnej odmlke, predvádza výkony ako z veľkej knihy a obzvlášť v mimoriadne dobrom svetle sa prezentuje v kvalifikáciách. V Haase sú so súčasnou jazdeckou dvojicou zrejme pomerne spokojní. Prečo tak meniť niečo, čo ako-tak funguje?

Dvojica momentálne okupuje štrnástu a osemnástu priečku v hodnotení jazdcov, no keďže je Haas z hľadiska pretekového tempa priam zúfalý, hádzať vinu na jazdcov rozhodne nemožno. Obaja jazdci – no najmä Hülkenberg – si počínajú solídne a čo je podstatné, disponujú množstvom skúseností.

“Myslím si, že môžeme s istotou povedať, že sme v tomto roku mali mimoriadne solídnu jazdeckú zostavu a nebol tak dôvod niečo meniť,” vyslovil sa lodivod Haasu Günther Steiner. “Kevina už veľmi dobre poznáme a som rád, že o rok absolvuje už svoju siedmu sezónu v Haase.”

“Len v našich farbách odjazdil už 113 veľkých cien, vieme, v čom spočívajú jeho silné stránky a znalosti, ktoré sa výborne dopĺňajú s početnými skúsenosťami, ktoré má s našou organizáciou.”

“Na druhej strane garáže sa zase do toho plne vložil Nico a bez fanfár ukázal, že je cenným členom tímu. Blíži sa k dvestému štartu vo Formule 1 a my sme veľmi radi, že môžeme ťažiť z jeho skúseností za volantom.”

“V tejto sezóne sme museli riešiť [početné] problémy s naším monopostom VF-23, čo koniec-koncov ani neskrývame,” pokračoval Steiner. “Mali sme však obrovské šťastie, že sme mali naporúdzi dvoch jazdcov, ktorých spätná väzba je pre dosiahnutí našich technických cieľov neoceniteľná. Kevin a Nico sa uchytili hneď na začiatku sezóny , obaja získali body a najmä Nico exceloval v kvalifikácii – dostal do Q3 až šesťkrát.”

“Obaja si pôsobenie v ´efjednotke´ očividne užívajú, obaja sú dostatočne vyspelí a vo svojej podstate rozumejú to, čo od nich požadujeme. Teraz sme na radi my, ako tím, aby sme sa zamerali na rok 2024 a zabezpečili, že budeme mať auto, ktoré bude konzistentne získavať body.”

Či obdržali Magnussen s Hülkenbergom viacročné kontrakty alebo nie, nateraz nevedno. Isté je však jedno – obaja sú zo zotrvania vo Formule 1 nesmierne šťastní.

“Som veľmi šťastný, že zotrvám v Haase aj naďalej,” povedal Magnussen. “Môj návrat v roku 2022 bol neočakávaný, ale za to bol plný mnohých úspechov. Táto sezóna zatiaľ nevychádza úplne podľa našich predstáv, ale podarilo sa nám získať [nejaké] body a ukázať, že máme potenciál.”

“Do konca roka 2023 zostáva ešte veľa pretekov a máme pred sebou množstvo práce, aby sme porozumeli VF-23 – čo následne uplatníme aj pri aute pre rok 2024. Moje poďakovanie patrí, tak ako vždy, [majiteľovi tímu] Genemu Haasovi a Güntherovi Steinerovi za to, že mi umožnili pokračovať a pretekať v športe, ktorý tak veľmi milujem.”

O slovo sa po Dánovi prihlásil aj jeho nemecký kolega Nico Hülkenberg. “Je fajn, že k vyriešeniu našej budúcnosti došlo tak skoro, môžeme sa tak plne sústrediť len na pretekanie a zlepšovanie výkonu.”

“Som rád, že som súčasťou tímu a zdieľam Geneho a Güntherovu vášeň. Pohybujeme sa vo veľmi vyrovnanom strede poľa a teším sa na to, že budeme stavať na tom, čo sme doteraz spolu dokázali a napredovať v tom [spolu] aj v roku 2024,” doplnil Hülkenberg.