logo F1online.sk

Za celkové siedme miesto by sme si pred sezónou odhryzli ruku, hovorí Albon

Alex Albon, traťové limity
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2023

Williams patrí k najpozitívnejším prekvapeniam sezóny 2023, vlastne je len jedným z mála prekvapení tohto ročníka. Tím v súčasnosti bojuje o celkové siedme miesto s Haasom, Alfou Romeo a AlphaTauri. Na Alpine sa toto kvarteto stajní nedotiahne, takže nás čaká tvrdá a vyrovnaná bitka.

Williams je pritom jeden z mála tímov (ak nie jediný), ktorý by siedme miesto pred štartom sezóny bral všetkými desiatimi. Po rokoch na samom chvoste a pod vedením nového šéfa Jamesa Vowlesa v Grove určite neočakávali takýto skok vpred.

Zaslúžil sa o to fantastickými výkonmi hlavne Alex Albon, ktorý bodoval desiatym miestom na úvodnom podujatí v Bahrajne, siedmym miestom v Kanade vybojoval šesť bodov a ďalšie štyri pridal v Silverstone, pričom ťažil najmä z nízkeho odporu vzduchu svojho Williamsu a s tým súvisiacimi vysokými maximálkami na rovinkách.

„Úprimne musím povedať, že zatiaľ je to pre nás veľmi dobrý rok,“ povedal Albon. „Nechcem to zakríknuť, ale keď si porovnám začiatok sezóny v Bahrajne so súčasnosťou, tak sme urobili obrovský pokrok. Možno nie taký veľký ako McLaren, ale posúvame sa správnym smerom.“

„V súčasnosti sme na siedmom mieste Pohára konštruktérov s rovnakým počtom bodov ako Haas. Keby ste mne alebo komukoľvek z tímu pred sezónou povedali niečo také, tak by sme si za takýto výsledok aj ruku odhryzli,“ prehlásil rodák z Londýna.

„Samozrejme, musíme zostať sústredení a pokračovať v práci. Som si však istý, že celý tím bude dovolenkovať spokojný a načerpá nové sily,“ dodal Albon.

Bola to práve Veľká cena Kanady, na ktorú Williams priviezol veľký balík úprav. Cieľom bolo zvýšiť prítlak monopostu, čo nevyhnutne znamená spomalenie na rovinkách. Nezdá sa však, že by monopost FW45 prestal dominovať v tejto disciplíne. Podľa slov pilota stajne sa však rozhodne podarilo zlepšiť konkurencieschopnosť monopostu na tratiach, ktoré mu tradične nesedia, čo Albon potvrdil napríklad jedenástym miestom v Maďarsku.

„Je skvelé ísť do každého víkendu s pocitom, že môžete bojovať o body. Toto vedomie posilní sebadôveru a motiváciu všetkých v tíme. Dúfajme, že pridáme ďalšie bodované umiestnenia,“ povedal Alex.

Súvisiace články