logo F1online.skF1online.sk

Od Ferrari s Mercedesom som očakával viac, priznal Horner

Charles Leclerc pred Lewisom Hamiltonom
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 8. 2023

Zatiaľ čo Red Bull svoj minuloročný monopost ešte vylepšil, ostatní akoby zaspali na vavrínoch – snáď až na Aston Martin a zotavujúci sa Williams. Hoci si boli pred započatím aktuálnej sezóny v Milton Keynes svojich kvalít dobre vedomý, očakávali, že Ferrari s Mercedesom im nedarujú nič zadarmo. Napokon však bolo všetkému inak a náskok „červených býkov“ bol a naďalej je drakonický.

Konkurencia sa v počiatočnej fáze ročníka na Red Bull nechytala, no šéf „malinovkárov“ Christian Horner  opakovane, ba priam nepretržite tvrdil, že sa konkurencia na rakúsky celok už čoskoro dotiahne. Nič také sa však nestalo a keďže jednotlivé zoskupenia tohtoročný vývoj pomaly zabaľujú, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa ani nestane.

Štyridsaťdeväťročný Brit teraz priznáva, že náskok Red Bullu je skutočne veľký, s čím však po skončení zimnej prestávky a započatí šampionátu rozhodne nerátal. „Vo februári sme si boli vedomí toho, že máme dobré auto, ale očakávali sme, že Ferrari nadviaže na minuloročný rok a rovnako tak sme očakávali aj silný Mercedes,“ nechal sa počuť Horner pre ESPN.

„To, akí konkurencieschopní sme boli v porovnaní s našimi súpermi, nás úplne prekvapilo,“ poznamenal. „Nazdávam sa, že nikto z nás si nemyslel, že auto, ktoré sme postavili, bolo v skutočnosti také silné. Z pretekového tempa sme mohli [okamžite] vidieť, akí sme [extrémne] konkurencieschopní.“

„Aston vyzeral byť [spočiatku] k nám najbližšie,“ pokračoval. „Mercedes nevyzeral byť v ktovieakej forme, bol priekopníkom so svojou koncepciou. Jediné, čo sme stopercentne vedeli bolo to, ako sme na tom z hľadiska výkonnosti my.“

„Keďže sme v minulom roku prišli v Bahrajne o víťazstvo pre spravodlivosť, boli sme odhodlaní sa v tomto roku obdobných problémov vyvarovať.“ Red Bull, ktorý prednedávnom prekonal poriadne bradatý rekord McLarenu z roku 1988 a zvíťazil dvanásťkrát v rade, je na najlepšej možnej ceste zvíťaziť vo všetkých zostávajúcich pretekoch.

Horner však tieto očakávania tlmí a  hovorí, že takýmito myšlienkami si hlavu nateraz nezaťažuje a pristupuje od pretekom k pretekom. „Myslím si, že tajomstvom nášho úspechu je kultúra, ktorá sa šíri celým tímom,“ povedal.

„Všetci radi vyhrávajú a rovnako tak patrične oslavujeme úspechy aj my. Máme za sebou niekoľko ťažkých rokov, počas ktorých sme sa snažili dostať sa opäť na čelo, pričom sa každý sústredil na splnenie tohto cieľu a našich ambícií.“

„Nikdy som nevidel, že by mal niekto v padoku väčšiu motiváciu, akou momentálne disponujeme my. Vyhrávať je zábavné a my sa z každého jedného víťazstva tešíme a oslavujeme ho,“ zakončil Horner.

Súvisiace články

Diskusia