logo F1online.sk

Hamilton: Keby som sedel v Checovom aute, Max by to nemal také ľahké

Lewis Hamilton
© Sam Bloxham/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 8. 2023

Rivalita medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom je stále prítomná. Olej do ohňa aktuálne prilial šéf Mercedesu Toto Wolff, ktorý si opäť zaspomínal na kontroverzné finále sezóny 2021. Zaujímavé vyjadrenie mal po VC Belgicka aj samotný Hamilton. Ten vyhlásil, že keby sedel v Red Bulle vedľa Verstappena, sťažil by to úradujúcemu šampiónovi viac než Sergio Pérez.

Už druhú sezónu po sebe sa Hamilton len bezmocne prizerá na spanilú Verstappenovu jazdu za titulmi. Holanďan si tento rok pripísal desať víťazstiev z dvanástich pretekov a v priebežnom poradí jazdcov má momentálne priam nedostihnuteľný 125-bodový náskok pred Pérezom.

Naopak, Hamilton zatiaľ nemá k dispozícii auto, ktoré by znova mohlo vyzvať Verstappena na súboj. Sedemnásobný šampión sa aj na poslednej Veľkej cene Belgicka musel uspokojiť len so štvrtým miestom, zatiaľ čo pilot Red Bullu prekonáva jeden rekord za druhým.

„Nikto z nás nie je spokojný z toho, ako na tom momentálne sme, ale posúvame sa. Získali sme pódiá a tento rok som dosiahol aj pole position, čo je naozaj skvelé. Robíme zatiaľ len malé krôčiky vpred a chceme spraviť ten veľký, ktorý by nás dostal do boja o prvú dvojku. Nebude to ľahké, ale každý na tom pracuje. Vďaka nepriazni osudu sa v tíme buduje charakter a sila. Jedného dňa sa dostaneme späť tam, kde chceme byť,“ vyzýva pilot Mercedesu.

Hamilton je však presvedčený, že Verstappenovi by v rovnakom aute znepríjemnil život. Momentálne je nemožné poraziť Red Bull. Sú o osem desatín až jednu sekundu na kolo rýchlejší ako všetci ostatní. Nemôžem s tým nič urobiť. Chcem byť rovnako rýchly ako oni? Samozrejme. Chcel by som mať auto, ktoré je rovnako rýchle ako to ich? Samozrejme. Keby som sedel v Sergiovom aute… Max by to nemal také ľahké.“

S tým súhlasí aj poradca Red Bullu Helmut Marko. Ten priznal, že sedemnásobný šampión je jedným z dvoch jazdcov na aktuálnom štartovom rošte, ktorí sú schopní poraziť Verstappena. „Povedal by som, že možno Alonso alebo Hamilton, ale mali by to v rovnakom aute veľmi ťažké.“

Každý však vie, že Verstappen a Hamilton v jednom tíme nie je dobrý nápad. Rivalita medzi nimi pramení najmä zo sezóny 2021. Brit bol vtedy počas Veľkej ceny Abú Zabí na najlepšej ceste získať rekordný ôsmy titul majstra sveta, avšak vedenie pretekov nezvládlo procedúru so safety carom a podujatie, ako aj šampionát napokon vyhral Holanďan.

Wolff v nedávnom rozhovore pre BBC Desert Island Discs priznal, že aj po 18 mesiacoch ho okolnosti tejto porážky stále ťažia. „Obaja jazdci mali pred štartom pretekov rovnaký počet bodov. Vyhrať by mal najlepší jazdec a najlepší stroj. Najlepší pilot však v ten deň nevyhral. Stále to bolí. My všetci by sme boli schopní priznať si prehru. Titul nám bol ale ukradnutý, a to všetko sťažilo.“

„Keď FIA neskôr priznala „ľudskú chybu“, z Lewisa to aj tak neurobilo osemnásobného majstra sveta. Musíte to však prekonať. Je to tak, ako to je. Na svete sa stávajú oveľa horšie veci, ako to, že vám ukradnú titul majstra sveta vo Formule 1,“ povedal viedenský rodák.

Šéf „čiernych šípov“ sa na to pozerá aj z lepšej stránky. Podľa neho si tým Mercedes získal srdcia väčšieho množstva fanúšikov. „Zaujímavé je, že sme nemali veľký kredit a sympatie, pretože sme už toľkokrát vyhrali. V tej chvíli sme sa však stali outsidermi. Ľudia nám fandili. A to je pre nás dodnes pozitívne.“