logo F1online.sk

Piastri sa nedal rozhodiť: Keď za sebou zbadáte Verstappena, na pohode vám to nepridá

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2023

Oscar Piastri má našliapnuté na to, aby si na decembrovom galavečere FIA prevzal cenu nováčika roka. V posledných víkendoch totiž predvádza veľmi vyzreté výkony bez zbytočných chýb, čo potvrdil aj v dnešnom šprinte. Za odmenu si do vitríny bude môcť odložiť trofej za druhé miesto.

Na krk mu dýchal Max Verstappen a ďaleko nebol ani Pierre Gasly, ale Oscar Piastri sa veľmi dobre držal. Samozrejme, ubrániť sa pred Maxom Verstappenom nemal žiadnu šancu, najmä nie po chybe Fernanda Alonsa a výjazde bezpečnostného vozidla. Red Bull sa totiž nalepil na jeho zadné krídlo a na rovinke Kemmel ho s prehľadom predbehol.

“Bol to dobrý šprint,” pochvaľoval si Oscar Piastri. “Myslím, že pre nás bolo jasné, že potrebujeme zastaviť v prvom kole. Riskovali sme však rovnako ako Max, že sa s príchodom ostatných zasekneme. Dopadlo to však naozaj dobre a pár kôl som viedol preteky. Bolo to super, naozaj som si to užil.”

Max Verstappen dostal počas výjazdu safety caru informáciu, že ľavé pneumatiky McLarenu to začínajú vzdávať. “Áno, myslím si, že sme mali trochu problém udržať gumy pri živote. Odhliadnuc od toho sme dnes viac dosiahnuť ani nemohli, takže som veľmi šťastný.”

Piastri v sobotu nečakal, že sa stane zázrak a on bude odrážať Verstappenove útoky až do jedenásteho kola. Dvojnásobný majster sveta ho dostal pod tlak, ale Austrálčan sa tým nenechal rozptyľovať.

“Stále sa snažíte koncentrovať na čo najlepšie kolo. Poviem vám však, že keď máte za sebou Maxa, tak vás to určite nedostane do pohody,” pousmial sa Oscar Piastri. “Vedel som, že držať ho za sebou bude fuška. Nečakal som však, že ma po reštarte dobehne doslova na vrchole Eau Rouge. Taká je však naša rýchlosť na rovinkách.”

“Bolo to super, ale ja som sa koncentroval, aby som podal najlepší výkon. Vedel som, že skôr pôjde o to, kedy sa Max dostane predo mňa, nie či sa predo mňa dostane. Robil som, čo som mohol. Mali sme len na druhé miesto,” zhodnotil potenciál McLarenu.

Uvažovali na sobotňajšom brífingu aj o tom, čo spravia v prípade, že počas reštartu bude viesť štartové pole? Pre McLaren to vraj bola novinka a musel reagovať za pochodu. Našťastie Piastri ako šampión F2 a F3 už má s takýmito situáciami skúsenosti.

“Nič sme neplánovali! Už mám za sebou pár reštartov po výjazde SC, takže pre mňa to nie je nič nové. Samozrejme, v náročných podmienkach a s chladnými pneumatikami sa snažíte a ja som robil maximum. V prvej zákrute som bol trochu široký. Nepomohlo mi to, ale ani to o ničom nerozhodlo. Bolo fajn viesť pole počas reštartu a dúfam, že v budúcnosti budem mať ešte pár príležitostí,” teší sa pilot, ktorého by fanúšikovia zrejme zvolili za jazdca dňa.

Lando Norris obsadil až šieste miesto za Pierreom Gaslym a oboma Ferrari. Keďže sa k mechanikom dostal až v druhej skupinke, tri body berie. “Z mojej strany som s dneškom spokojný. Možno nie s kvalifikáciou, ale s pretekmi. Oveľa viac sme toho nemohli spraviť.”

Nad niečím sa však predsa len chcel zamyslieť. “Samozrejme, mohli sme zastaviť už v prvom kole, ale nikdy neviete, či nestratíte ešte viac pre premávku. Bolo správne ako sme na to šli. Na niektorých sme stratili čas, ale tak to chodí, v takýchto veciach môžete mať smolu. My sme však vedeli, že sa to stane. Bolo to dobré a čo je dôležitejšie, bolo to fajn pre Oscara, ktorý získal prvé pódium v F1.”

V nedeľu nás čakajú oveľa dlhšie preteky. “Asi som nemal zrovna najlepšie nastavenia a úroveň prítlaku. Trochu sa trápime na rovinkách v porovnaní so všetkými. Máme však nejaké silné stránky. V prostrednom sektore sme veľmi dobrí. Čakajú nás náročné preteky, aby sme všetko zvládli. Máme však šancu na dobré body.”