logo F1online.sk

Piastri je zo seba sklamaný: Nedokážem manažovať pneumatiky

Oscar Piastri
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2023

Oscar Piastri bojuje hneď vo svojej nováčikovskej sezóne o pódiá, o čom sa mu po ťažkom začiatku sezóny určite ani nesnívalo. V McLarene urobili v ostatných týždňoch obrovský pokrok a o pódiové priečky bojovali aj v Maďarsku. Lando Norris podal ďalší fantastický výkon a skončil druhý, ale Oscar Piastri nestíhal a cieľom prešiel „až“ na piatom mieste. Austrálsky mladík nebol po pretekoch spokojný.

Piastri jazdil v úvodnom stinte na druhom mieste, keď využil súboj Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona, aby sa posunul dopredu. Stratégovia McLarenu museli pri prvej zastávke reagovať na útok Mercedesu a pre hroziaci undercut zo strany Lewisa Hamiltona povolali do boxov najprv Landa Norrisa. Brit sa dostal cez tímového kolegu a potom už len zvyšoval náskok.

Do cieľa pretekov prišiel Piastri na piatom mieste s náskokom iba 3,2 sekundy na George Russella a so stratou takmer 30 sekúnd na Landa Norrisa. Podľa vlastných slov doplatil na prácu s pneumatikami, čo omnoho skúsenejší Norris zvládol viac ako dobre.

„Prvý stint bol dobrý, druhý a tretí dosť priemerný, skrátka mi chýbalo tempo. Momentálne celkom presne neviem, čo sa stalo, proste som sa trápil s pneumatikami. Mám teda čo skúmať v nasledujúcom týždni. Mám pocit, že v prvom stinte som odviedol dobrú prácu, ale potom som sa v ďalších dvoch veľmi trápil,“ povedal po skončení pretekov Oscar Piastri.

„Som rád, že som udržal aspoň to piate miesto, pretože to v istom okamihu vyzeralo, že spadneme ešte hlbšie. Pozrieme sa, čo som mohol urobiť lepšie. Auto má určite na viac než piate miesto, takže potrebujem zistiť, ako môžem lepšie pracovať s pneumatikami a niečo sa naučiť. Nabudúce chcem odviesť lepšiu prácu,“ dodal Piastri.

Chvíľu to vyzeralo, akoby mu nepomohol vlastný tím, keď v úvode povolal do boxov najprv Landa Norrisa, ale výsledok hovorí sám za seba a Oscara preto rozhodnutie stratégov nijak nemrzí.

„Keď som sa vrátil na trať za Landom, nebolo to ideálne, ale pri strate tridsať sekúnd na tom naozaj nezáleží. Myslím si, že to bolo o manažovaní pneumatík. Nemohol som s tým nič robiť alebo sa lepšie brániť. Snažil som sa tvrdo brániť proti Checovi, ale o dve kolá neskôr som naňho ani nedovidel,“ hovorí austrálsky pretekár.

Mám teda čo skúmať z pohľadu práce s pneumatikami, ale celkovo to bol pre tím dobrý deň, mne sa to nepodarilo potvrdiť, ale Landovi áno. Ukázalo sa, že aj v horúcich podmienkach a na takomto okruhu sa dokážeme udržať vpredu. Keby sme na túto trať prišli so starým autom, pravdepodobne by sme boli o kolo pomalší než dnes, takže stále je to veľmi pozitívny víkend pre McLaren,“ uzavrel svoje nedeľné hodnotenie Piastri.