logo F1online.sk

Brundle o Pérezovej nehode: Bola to školácka chyba, asi naňho dolieha tlak

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2023

Sergio Pérez si to síce pred médiami nepripúšťa, no na trati je jednoznačne vidieť, že nie je vo svojej koži. V piatok sa dopustil dvoch vážnych chýb, pričom Martin Brundle tú prvú radí do kategórie školáckych. Vyzerá to tak, že Mexičan je pod tlakom.

Pilot Red Bullu zažil katastrofálny vstup do prvého tréningu. Namiesto toho, aby sa v prvom ostrom kole skôr zoznamoval s traťou, mal zrejme pocit, že musí na to poriadne “dupnúť”. V piatej zákrute to však prehnal a ľavými kolesami sa ocitol na trávniku. Nasledovali hodiny a náraz do bariéry.

Keď Daniel Ricciardo vo svojom aute prechádzal okolo miesta nehody, azda si začal mädliť ruky na Pérezovo miesto. Mexičana totiž dostáva pod tlak, a to ešte nedokončil ani jednu kvalifikáciu a ani jedny preteky v staronovom pôsobisku.

Nad Pérezovou chybou krútil hlavou aj bývalý jazdec F1 Martin Brundle. “Nedokážem si to vysvetliť. Bola to školácka chyba,” znie verdikt komentátora Sky Sports. “Spomínam si na jeho brilantné víťazstvá, ktoré začiatkom roka získal v Saudskej Arábii a Azerbajdžane, takisto na jeho skvelý triumf vlani na presychajúcej trati v Singapure, čo boli jedny z najnáročnejších pretekov, aké som v poslednej dobe videl. On tam bol perfektný. No a potom spraví takúto vec…”

“Môžem sa len domnievať, že je to spôsobené tlakom. On sa neobtrel o trávnik či bielu čiaru, on na ten trávnik vyšiel takmer o celý meter. Vôbec si to nedokážem vysvetliť,” nestačil sa čudovať 64-ročný Brit.

Pérez však v piatok nespravil len jednu chybu, nad ktorou sa zastavoval rozum. Počas druhého tréningu a na mäkkej zmesi v nájazde do prvej zákruty prebrzdil tak tvrdo, akoby svoj brzdný bod netrafil azda aj o desať metrov. Podľa bývalej pretekárky IndyCar Danice Patrickovej to bol jasný dôkaz toho, že Pérez sa pri svojej jazde až zúfalo snaží, čo má však presne opačný efekt.

Pred pár týždňami sa Sergio Pérez hotoval na titul majstra sveta, no od dnešného dňa bude mať plné ruky práce s tým, aby si vôbec zachránil svoje miesto. “Sergio bol počas celej jeho kariéry ako skala. Nie je až taký dynamický a niekedy ho nie je vidieť, ale je rýchly, konzistentný a pneumatiky udržiava v dobrej forme. Všetky tieto chyby sú však v rozpore s tým, ako sa doteraz prezentoval počas svojej kariéry v F1,” poznamenal Brundle. A sú v rozpore s tým, prečo ho Red Bull vzal do tímu.

Súvisiace články