logo F1online.sk

Briatore: Alonso je pripravený, detoxikoval sa

Fernando Alonso
© Twitter/Fernando Alonso
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2020

Fernando Alonso má nepochybný záujem vrátiť sa do Formuly 1, no určite nechce jazdiť v závese. Otázkou preto zostáva, či prípadná ponuka Renaultu, ktorá sa momentálne ukazuje ako jediná schodná cesta, bude preňho dostatočne atraktívna. Flavio Briatore, bývalý šéf francúzskeho tímu, na toto odpovedať nevie, no hlási, že aj po ročnej pauze je Španiel stále pripravený.

Ba dokonca je na tom lepšie než len pripravený. “Fernando je motivovaný. Rok mimo Formuly 1 mu len prospel,” myslí si Briatore, s ktorým sa zhovárali reportéri La Gazzetta dello Sport. “Detoxikoval sa. Vnímam ho ako vyrovnanejšieho človeka pripraveného vrátiť sa.”

Dvierka v Renaulte otvoril prievan, ktorý spôsobilo zabuchnutie tých červených za Sebastianom Vettelom. Maranello už s Nemcom nechcelo spolupracovať, a tak už počas zimy odštartovalo rokovania s Carlosom Sainzom.

“Vo Formule 1 to vždy bolo o hľadaní víťazného receptu,” komentuje Vettelov odchod Briatore. “Musíte mať jedného jazdca, ktorý sa koncentruje na šampionát, a druhého, ktorý zbiera slušné body a kradne ich súperom spred nosa.”

“Vettel doplatil na to, že do tímu prišiel veľmi rýchly chlapec. Prekvapilo to jeho aj tím, rovnako ako sa to stalo v McLarene s Hamiltonom (v roku 2007, pozn. red.) Dvaja piloti na rovnakej úrovni napokon predstavujú riziko, že si začnú brať body navzájom,” vysvetľuje 70-ročný Talian, ktorý si vie predstaviť, čo majú červení za lubom: Ferrari chce spraviť zo Sainza tímovú dvojku, ktorá síce nebude taká dobrá ako Leclerc, ale dostatočne silná na to, aby súperom sťažila život.

“Sainz je veľmi dobrý pilot, v roku 2019 mal dobrý šampionát, ak prihliadneme na to, aké auto mal k dispozícii. Ja mám však jasno: Ferrari stavia všetko na Leclercovi. A to je dobre, pretože — ako som už mal možnosť povedať minulý rok — je hviezdou budúcnosti.”

“Dobrých jazdcov zbadáte okamžite. Veľmi dobre si spomínam na časy, aké Michael Schumacher jazdieval v Benettone, aj keď bol ešte stále veľmi mladý. Dostal som tiež niekoľko telefonátov od Giancarla Minardiho (bývalého tímového šéfa, pozn. red.), ktorý mi hovoril o mladom Alonsovi. Či je niekto výnimočný, to zistíte okamžite. A Charles je,” dodal Briatore.