logo F1online.skF1online.sk

McLaren sa „inšpiroval“ Red Bullom. Nech, lichotí nám to, odkazuje Horner

Lando Norris
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 7. 2023

McLaren je sčista-jasna druhým najsilnejším celkom na štartovom poli. Ako sa tímu z Wokingu podarilo nakloniť misky váh na svoju stranu tak rýchlo? Veď len nedávno nanajvýš sporadicky bodoval. Odpoveď je jednoduchá: V mnohom sa inšpiroval od dominantného Red Bullu.

Ešte prednedávnom bol McLaren z hľadiska výkonnosti len priemerným, možno až podpriemerným aktérom na štartovom poli. Znenazdajky však po viacerých vylepšeniach vystrelil takmer na špicu.

Nemalý podiel na úspechu britského zoskupenia má aj Red Bull, ktorý papájový tím na drzovku odkopíroval. Čo na tento nekalý počin hovorí šéf „červených býkov“ Christian Horner?

„Po tom, čo som si mal možnosť obzrieť monopostu McLarenu na štartovom rošte, musím skonštatovať, že ich koncept je veľmi podobný tomu nášmu,“ vyslovil sa Horner. „Je to vôbec po prvýkrát v tomto roku, čo môžeme vidieť, že filozofia niektorého z našich súperov je tej našej až taká podobná.“

„Vydali sa podobnou cestou ako my. Je to lichotivé, no nie? Bolo jasné, že k tomu nevyhnutne dôjde. Prečo by sa súperi naším autom neinšpirovali?“ položil si rečnícku otázku 49-ročný Brit. „Keď existuje auto, ako to naše, je celkom logické, že sa ho snažíte napodobniť, čo sa niektoré tímy rozhodli urobiť.“

„McLaren bol v Silverstone veľmi silný, no bude zaujímavé sledovať, ako sa ich forma bude vyvíjať v nasledujúcich pretekoch.“ Zatiaľ čo Mercedes, Ferrari, Aston Martin a McLaren sú na tom silovo takmer totožne – raz ma navrch jeden, inokedy druhý – Red Bull zostáva neohrozene na čele.

„To, že sú mnohé tímy na tom výkonnostne podobne, nám v mnohom uľahčuje. Môžeme sa tak orientovať len sami na seba,“ poznamenal Horner. „Každý druhý víkend má k nám bližšie iný z tímov, je zaujímavé sledovať, ako ich forma kolíše.“

„Záleží to aj od pneumatík. Na Veľkej cene Veľkej Británie boli predstavené konštrukčne iné pneumatiky, ktoré pravdepodobne tiež zamiešajú poradím,“ doplnil.

Súvisiace články

Diskusia