logo F1online.sk

Hoci pred víkendom by zaň “ruky-nohy bozkával”, Albon bol z ôsmeho miesta sklamaný

Alex Albon
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2023

Výsledky v tréningoch spravidla nič neznamenajú, a tak vo Williamse boli po piatku opatrní. Keď sa však v sobotu ukázalo, že skutočne nešlo o žiadnu náhodu, konečné ôsme miesto sa Alexovi Albonovi aj málilo. Samozrejme, berie ho všetkými desiatimi, ale v kútiku duše dúfal, že sa umiestni ešte vyššie.

Alex Albon sa v oboch piatkových tréningoch predviedol na skvelom treťom mieste, no súperi mali stále pochybnosti o skutočnom tempe tímu z Grove. Možno len natankovali minimum paliva a na domácej veľkej cene sa pokúsili dostať na titulky novín a pred kamery, ako to napríklad na cyklistických pretekoch Tour de France robia menej známi pretekári jazdou v úniku.

Williams sa však o nič také nepokúšal. Jeho rýchlosť bola už od piatka taká skutočná, že kvalifikačný výsledok Alexa Albona aj trochu zamrzel. “Keď som preťal cieľovú čiaru, pocítil som asi najväčšie sklamanie z celého tímu. Pri spätnom pohľade je to však úžasný víkend. Ôsme miesto je pre nás vynikajúci výsledok, no mali sme takmer rozprávkové tréningy. Toto je však naša reálna pozícia. Skvele sme sa rozbehli a postupom času sa ostatní začali doťahovať, dolaďovali svoje monoposty, no my sme už z auta dostávali maximum. Ako som však povedal, aj tak je to dobrý výsledok.”

Britsko-thajskému jazdcovi nevyšiel záver kvalifikácie. “V Q3 sme sa trápili. V prvých dvoch častiach sme boli dobrí, ale keď trať v poslednej časti vyschla, predné pneumatiky sa mi začali v priebehu kola rýchlo ničiť. S prednými gumami som mal ťažkosti. Šli sme rýchlejšie a rýchlejšie, a tak cez pneumatiky prúdi oveľa viac energie. Mal som problém udržať gumy pri živote počas celého jedného kola.”

Monopost Williamsu sa vyznačuje skvelou maximálkou na rovinkách. Keďže Silverstone je rýchly okruh, britskej stajni celkom vyhovuje. Aby však mohla pomýšľať na postup do Q3, potrebovala sa držať tempa súperov aj v zákrutách, ktorých je na tradičnom okruhu osemnásť.

Alex Albon prezradil, že v zákrutách mu veľmi pomohli pneumatiky. “Keď nasadíme tvrdú zmes, je to náročné a v rýchlych sekciách sa dosť šmýkame. Mäkké gumy však majú tak akurát gripu, aby sme rýchle zákruty zvládli na plný plyn, no zbytočne ich neprehrievame a nešmýkame sa.”

Williamsu mäkké gumy pomohli, no neponúkli uspokojujúcu odpoveď na celú otázku. “Ak mám byť úprimný, sme z toho trochu zmätení. Keď ste pomalí, tak chcete zistiť prečo. Na druhej strane aj keď ste rýchli, tak chcete poznať dôvod. Významným faktorom mohol byť vietor. Naše auto asi nie je také citlivé na vietor ako monoposty súperov, preto sme ho celkom dobre ustáli. Možno…”

Na kvalifikačné analýzy bude dosť času aj po víkende. Teraz sa treba potešiť z pekného výsledku, veď si treba uvedomiť, že Williams mal dvoch nečakane silných súperov z tábora McLarenu. Keby Norris s Piastrim nemali taký vydarený deň, Albon mohol predsa len skončiť aj vyššie.

“Keby ste mi pred víkendom povedali, že budem mať ôsmu priečku, tak vám budem ruky-nohy bozkávať,” uznáva Albon. “Je to úžasný výsledok, z tejto pozície vieme zabojovať. Aj body sú v hre. Mercedesy, Ferrari a Red Bully majú veľmi dobré tempo a s nimi by sme beztak nebojovali, no McLareny sú tak trochu v našej zóne. Spravili však veľký skok, s nimi sa bude ťažko pretekať. Pokúsim sa však odraziť Fernanda a Pierra.”

Logan Sargeant bude štartovať zo štrnástej pozície. Do druhej časti kvalifikácie sa mu podarilo postúpiť, no v nej už nedokázal predbehnúť ani Estebana Ocona či Lancea Strolla, na ktorých mu nechýbala ani jedna desatinka.

Američan sa však chce v prvom rade porovnávať s tímovým kolegom, ktorý má jasne navrch z hľadiska skúseností aj rýchlosti. “Jazdí úžasne,” pochválil Albona Logan Sargeant. “Učím sa od neho a skvele mi nastavuje latku. Pre tím je to výborné.”

“Všetci si tento výsledok zaslúžia, pretože preň pracovali veľmi tvrdo. Dúfam, že v tom budeme pokračovať. V piatok sme mali dobré jazdy s väčším množstvom paliva, takže v nedeľu sa nám určite naskytnú príležitosti,” doplnil.

Súvisiace články