logo F1online.sk

Marko o Verstappenovi: Viac by sme riskovali, keby sme mu pitstop zakázali

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2023

Veľká cena Rakúska bola pre domácu stajňu obrovským úspechom, a tak v Red Bulle panuje mimoriadne uvoľnená nálada. S takým náskokom pred konkurenciou sa ani niet čomu čudovať. Pri súčasnom rozložení síl si dokonca v Red Bulle môžu dovoliť všakovaké frajerinky ako napríklad zastaviť z prvého miesta na ceste za takmer istým víťazstvom.

Pri zastávke v boxoch sa toho môže veľa pokaziť. Pomalý pitstop, skrížená matica, nebezpečné vypustenie z boxov či prostá nehoda… V minulosti sme už v pitlane videli všeličo. Red Bull i napriek tomu podstúpil riziko a vyslyšal Verstappenovo túžobné volanie po nových pneumatikách a bode za najrýchlejšie kolo pretekov.

“Začalo sa to päť kôl pred koncom,” prezradil športový poradca Red Bullu Helmut Marko. “Najskôr sme mu povedali nie, že sme veľmi pohodlne na čele, no nemohli sme ho od toho odhovoriť. Takto bude môcť aspoň dobre spať!” vyhlásil pre ORF.

Rodák z Grazu však nesúhlasí s tvrdením, že by mal Verstappen väčšie slovo ako tím. “Debatovali sme o tom, ale aby bol pokoj, povolili sme mu to. V boxoch máme partiu, ktorá vždy zvládne pitstop za dve alebo dve a pol sekundy. Náš náskok bol taký veľký, že niečo by sa muselo totálne domrviť. Mali sme k dispozícii dobrú sadu mäkkých pneumatík a on nemusel nič riskovať, ale už si vzal do hlavy, že ho [bod za najrýchlejšie kolo] potrebuje. A my chceme, aby boli naši jazdci šťastní.”

Stratégovia vraj vzali do úvahy ešte aj inú premennú. Bola ňou tvrdohlavosť dvojnásobného majstra sveta. “Keď nám povedal, že jeho pneumatiky už na tom nie sú veľmi dobre, tak sme vedeli, že aj keby sme mu nedodali nové gumy, on by to skúsil. Riziko pri prezúvaní na mäkkú zmes bolo menšie. A bol tak ďaleko vpredu, že to ani nebol risk.”

Na predchádzajúcich veľkých cenách Red Bull nemohol oslavovať naplno. Sergio Pérez totiž zakaždým niekde zaostal. A hoci sa zdalo, že sa rovnaký scenár zopakuje aj v nedeľu po štarte z pätnástej priečky, Mexičan nakoniec svojou jazdou uspokojil vysoké nároky zamestnávateľa.

Potľapkania po pleci sa tak dočkal aj Checo, ktorý do tímovej vitríny priniesol ďalšiu pódiovú trofej. “Musíme pochváliť aj Péreza. V šprinte skončil druhý a v hlavných pretekoch sa vyšvihol z pätnásteho miesta na rošte na konečné tretie. Jazdil dosť sebavedomo a nedopustil sa ničoho nerozumného.”