logo F1online.sk

Russell: Nečakali sme, že budeme takí pomalí

George Russell s DRS
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2023

Dva kroky vpred, potom krok vzad. Nie, tentoraz neopisujeme žiadnu tanečnú choreografiu, ale výstup Mercedesu k najvyššej kóte Formuly 1. Nastavený trend sa mu nepodarilo zlomiť ani po predstavení monackého balíčka. Dva dobré preteky opäť prestriedalo sklamanie. George Russell úprimne priznáva, že výkonnostný prepad nečakal.

Mercedesom rakúske kvalifikačné jazdy príliš nevyšli, no celý tím predpokladal, že v pretekoch si napraví chuť. Nenapravil. Lewis Hamilton bol nútený prepustiť svoje piate miesto zo štartu a hoci si George Russell počas pretekov polepšil, spokojný rozhodne nebol.

Veril totiž, že so svojím autom toho dokáže viac. “Som si istý, že tomu prídeme na koreň,” rozhovoril sa o svojich problémoch George Russell. “Toto je však rovnaké auto, aké sme mali pred dvoma pretekmi v Barcelone, kde sme lietali. Iné sú azda len pneumatiky. Musíme to pochopiť.”

Aký mal teda dojem zo svojho monopostu? “Rozhodne v nás nezanecháva pocity, ktoré by sme si priali. Auto sa dosť vrtí, je to o trochu horšie ako na iných tratiach. Naše tempo však bolo oveľa horšie, než sme očakávali,” zdôraznil britský jazdec.

Mercedesy obsadili siedme a ôsme miesto — po rozdaní posledných trestov si pozície navzájom vymenili a Russell oficiálne skončil siedmy —, teda hneď za dvoma zákazníkmi. Okrem Fernanda Alonsa sa vpredu ocitol aj Lando Norris.

Russell chce nájsť odpoveď. “Spravili sme veľký krok vzad. Lando a McLaren sú pre nás veľkým prekvapením, očividne sa im to podarilo trafiť. Za istých okolností máme rýchle auto. Musíme len pochopiť, prečo sme ho tento víkend nemali.”

A ktovie, vec sa možno vyrieši aj bez siahodlhých analýz. Mercedes chce totiž do Silverstonu priviezť ďalší balíček, ktorý by mal zrýchliť strieborné šípy o ďalšie stotinky či desatinky.

“Určite to bude ďalší krok správnym smerom. Je však evidentné, že všetko to závisí od okruhu, pretože tu sme boli stratení. S rovnakým autom sme boli v Kanade dobrí a rýchli sme boli i v Barcelone. Pred Silverstonom je to dobré znamenie, pretože Silverstone sa viac podobá na Barcelonu ako na tento okruh,” verí v priaznivý vývoj Russell.