logo F1online.sk

Hamilton viní za traťové limity nastavenia predného krídla

Lewis Hamilton
© Filip Škripko
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2023

Lewis Hamilton pred pretekmi dúfal, že po štarte z piateho miesta bude bojovať s Ferrari azda aj o pódium. Nakoniec ťahal za kratší koniec nielen so Scuderiou, ale aj s Landom Norrisom, Fernandom Alonsom a komisármi, ktorí si naňho posvietili za prekračovanie limitov trate a uložili mu päťsekundový trest.

V nedeľu sa len dvaja jazdci správali naozaj príkladne a priestor medzi bielymi čiarami neopustili ani raz: George Russell a Kuan-jü Čou. Alebo aspoň to tvrdia zápisky z riaditeľstva pretekov.

Lewis Hamilton mal však so svojím monopostom oveľa väčšie problémy. Po pretekoch vysvetlil, že v posledných zákrutách bolo jeho auto nedotáčavé, a tak ho automaticky ťahalo mimo trať. Dôvod je vraj prostý; Mercedes sa pri nastavovaní auta prerátal.

“Ubrali sme veľa prítlaku na prednom krídle. Vedeli sme, že zadok nášho auta je tu naozaj zlý, tak sme ubrali prítlak z predného krídla, aby sme sa pokúsili vybalansovať monopost a zvládli dlhé jazdy,” hovoril o zmenách v nastaveniach Lewis Hamilton. “Výrazne sme to prešvihli. V posledných dvoch zákrutách som mal pocit, že mám volant zatočený takmer na maximum. V desiatej zákrute som sa kĺzal a nemohol som s tým nič robiť.”

Mechanici mu pomohli počas prvej zastávky v boxoch, keď mu zvýšili uhol poslednej klapky predného krídla. Viac prítlaku na prednej náprave pomohlo vyvážiť monopost. “Počas zastávok sme výrazne pridali na prednom krídle. Auto sa pomaly začalo vracať k tomu, že sa s ním dalo jazdiť a udržať ho na trati.”

Vrátane Hamiltona dostalo rovnaký trest sedem jazdcov, pričom ďalší štyria boli na hrane, teda im bola udelená čierno-biela vlajka. Podľa pilota Mercedesu je to jasný znak toho, že posledný sektor na Red Bull Ringu nie je správne koncipovaný.

“Na tento okruh pravdepodobne budú musieť nájsť nové riešenie,” vyhlásil siedmy muž nedeľných pretekov. “Jazdu sme si tu oveľa viac užívali pred rokmi, keď neriešili takéto veci s traťovými limitmi. Je zvláštne pretekať a popri tom v podstate komentovať jazdu auta vpredu, pretože presne o to vás tím žiada. Myslím, že sa to stalo aj v Austine pred pár rokmi. Toto nie je pretekanie.”

Lewis Hamilton v nedeľu bojoval s Landom Norrisom aj Sergiom Pérezom, ktorí sa trestom vyhli. Sedemnásobný šampión nemohol uveriť vlastným ušiam, keď sa to dozvedel vo vysielačke, a často svojmu inžinierovi reportoval Norrisove výjazdy mimo trať.

Hamilton okomentoval Norrisovu jazdu takto: “Trať opúšťal veľmi často, bolo to šialené. Akonáhle ma predbehol, tak trať opustil azda desaťkrát, to isté Pérez. Pérez opúšťal trať v deviatej aj desiatej zákrute, no trest nedostal. V tom prípade sme mali mať všetci povolené beztrestne opustiť trať.”

Súvisiace články