logo F1online.sk

Horner o motoroch Red Bullu: Veľa ľudí si myslí, že padneme na hubu

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 6. 2023

„Malinovkári“ stavajú vlastné motory? Niektorí z vás možno sledujú Formulu 1 dosť dlho, aby si pamätali, koľkému posmechu čelil Red Bull, keď sa rozhodol postaviť monopost F1. Teraz zašiel výrobca energetických nápojov ešte ďalej a vyvíja vlastný motor. Jeho šéf Christian Horner očakáva opakovanie rovnakého scenára ako v roku 2005, keď sa na štart postavil prvý monopost Red Bull RB1.

Dvadsaťjeden rokov po premiére RB1 bude mať v spolupráci s Fordom premiéru pohonná jednotka Red Bull Powertrains. Spoločnosť už neprajníkom ukázala, čo dokáže, keď od roku 2005 pozbierala sto víťazstiev a šesť titulov majstra sveta, čím sa zaradila k najväčším velikánom Formuly 1 ako Ferrari, McLaren, Mercedes a Williams.

Zopakuje Red Bull rovnaký úspech aj pri stavbe vlastnej pohonnej jednotky? Monoposty dosiahli za osemnásť rokov úspechy, ktorým pri ich premiére nikto neveril. Šéf stajne Christian Horner dostal v rozhovore pre Motorsport.com otázku, či si jeho tím zaslúži väčšie uznanie za svoje úspechy.

„Myslím si, že v danom momente je to veľmi ťažké posúdiť. Na úspechy sa vždy musíte pozerať s dostatočným časovým odstupom. V určitom okamihu teda nevyhnutne príde aj na celkové hodnotenie,“ povedal Horner.

„Stále sme relatívne noví v tomto rybníku a vo Formule 1 patríme k mladším tímom. Môžete však vidieť, že podpora a fanúšikovská základňa Red Bullu sa rozrastá a len história ukáže, čo sa nám nakoniec podarí dosiahnuť a dokázať.“

„Čakajú nás vzrušujúce kapitoly, pretože sa staneme plnohodnotným továrenským tímom a vyrobíme našu vlastnú pohonnú jednotku. Asi sa nájde veľa ľudí, ktorí si myslia, že vďaka tomuto rozhodnutiu padneme na hubu. Môžete mi však veriť, že táto partička ľudí je odhodlaná uspieť aj s týmto novým projektom,“ dodal Horner.

Súvisiace články