logo F1online.sk

Ferrari prediskutuje kvalifikačné zaváhanie. Vasseur chce, aby Leclerc lepšie rozumel tímu

Charles Leclerc v boxoch
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 6. 2023

Ferrari sa v sobotnej kvalifikácii v Kanade samo pripravilo možno aj o pódium. Strategické a komunikačné zaváhanie stálo Charlesa Leclerca, resp. Carlosa Sainza lepšiu pozíciu na štarte. Ferrari malo v nedeľných pretekoch vynikajúce tempo, ale nedokázalo ho premeniť na nič lepšie než štvrté a piate miesto.

Charles Leclerc bol po sobotnej kvalifikácii poriadne frustrovaný. Tím nedal na jeho radu a odmietol žiadosť o okamžité prezutie na suché pneumatiky. Na boxovom múre miesto toho chceli zajazdiť rýchle kolo čo najskôr, hoc aj na nevhodných pneumatikách.

Leclerc sa slikov dočkal, ale jeho prvý pokus na nie celkom pripravených pneumatikách nestačil, v priebehu toho druhého už dážď zintenzívnil a monacký pretekár zostal pred bránami Q3, čo ho poriadne napálilo.

„Musíme sa zamyslieť nad tým, čo sa stalo,“ povedal boss Ferrari Frédéric Vasseur. „Na utorok sme v továrni naplánovali stretnutie, na ktorom to prediskutujeme a napravíme.“

Aj keď Leclerc po sobote nevyzeral pred médiami vôbec spokojne, na následnej porade s inžiniermi už vraj pôsobil omnoho chladnejším a vyrovnanejším dojmom. Podľa Vasseura nie je žiadna kaša taká horúca, ako sa varí a na porade tímu nevládla ani trochu dusná atmosféra.

„Vždy môžete odviesť lepšiu prácu, ale je pravda, že desať sekúnd po kvalifikácii nemáte vždy najlepší dojem. S Charlesom sme sa dobre porozprávali, ponúkli sme mu celkový obraz o situácii a dianí v kvalifikácii a bol omnoho pokojnejší,“ vysvetľuje Vasseur, podľa ktorého Leclerc skrátka nemal kompletný obraz o situácii.

„V tom čase sa blížil dážď a my sme chceli zajazdiť jedno rýchle kolo čo najskôr. Ak zamierite do boxov pre softy na konci prvého prípravného kola a potom absolvujete dve prípravné kolá, posuniete váš prvý rýchly pokus o päť minút. To nevyzeralo ako správna stratégia,“ povedal Fred.

Podľa jeho slov chce Ferrari nabudúce v prvom rade zaistiť, že pilot bude lepšie oboznámený s odôvodnením niektorých tímových rozhodnutí. „Zmätenie podľa mňa vyvieralo zo skutočnosti, že zrejme nemal k dispozícii kompletný obraz o situácii. Asi sa musíme zlepšiť v niektorých oblastiach, aby sa dokázal lepšie vžiť do našej kože.“

„Nemôžeme povedať, že by sme v kvalifikácii odviedli zlú prácu. Myslím si, že sme mali fantastické tempo, ale výsledkom bolo desiate a jedenáste miesto, takže sme určite urobili niečo nesprávne,“ povedal Vasseur.