logo F1online.sk

Verstappen dorovnaním Sennu dokázal veľkú vec a zlé jazyky si môžu hovoriť, čo chcú

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2023

Max Verstappen sa počtom triumfov vo Formule 1 zaradil k najväčším velikánom športu. Svojím 41. víťazstvom vyrovnal legendárneho Ayrtona Sennu, čo je úspech, na ktorý môže byť právom hrdý. Nezískal ho totiž vďaka žiadne štatistickej presile, ako niektorí argumentovali po šachovnicovej vlajke.

Fanúšikovia Maxa Verstappena jeho úspech oslavujú, iní ho zas znevažujú. Hneď po pretekoch sa objavili negatívne reakcie, podľa ktorých je porovnávanie Maxa Verstappena s Ayrtonom Sennom hotovým kacírstvom, priam porovnávaním jabĺk a hrušiek. Je pravda, že porovnávanie pilotov z rôznych generácií je veľmi ťažké, no pravda je taká, že kariéry Ayrtona Sennu a Maxa Verstappena sú si veľmi podobné.

Poďme si teda porovnať ich kariéry na pár jednoduchých štatistikách, ktoré nám ukážu, že Verstappena so Sennom možno porovnávať. Zdôrazňujeme, že sa nesnažíme dokázať, kto z nich je lepší. V nasledujúcich riadkoch nám ide iba o to ukázať, že argument o “porovnávaní neporovnateľného” nie je namieste.

Verstappen vs. Senna a veľké ceny

Ak chceme zistiť, či je 41 víťazstiev Maxa Verstappena podobne cenným úspechom ako rovnaký počet triumfov Ayrtona Sennu, prvým ukazovateľom, na ktorý sa musíme pozrieť, je, úplne prirodzene, počet odjazdených veľkých cien. Dôvod je prostý: Čím viac pretekov, tým viac šancí vyhrať.

Čo nám teda hovoria historické štatistiky? Pri pohľade na ne zistíme, že kým Ayrton Senna potreboval na dosiahnutie 41. víťazstva v kráľovnej motoršportu 161 veľkých cien (víťazná úspešnosť 25,47 %), Max Verstappen to zvládol za podobne dlhé obdobie; Holanďan v nedeľu odjazdil svoje 171. preteky (úspešnosť 23,98 %).

Na takmer identické číslo sa dostaneme aj pri skúmaní počtu odjazdených sezón. Kým Ayrton Senna zaknihoval posledný triumf v desiatej sezóne svojej kariéry, Max Verstappen tento rok započal svoju deviatu.

Môžeme preto tvrdiť, že minimálne z časového hľadiska sú tieto počty porovnateľné a Max Verstappen sa na dnešné čísla nedostal len vďaka tomu, že by mal viac šancí vyhrať, teda že by jeho kariéra trvala podstatne dlhšie.

Verstappen vs. Senna a lepšia technika

Na druhej strane však treba uznať, že prijateľným argumentom v neprospech Maxa Verstappena by mohlo byť napríklad tvrdenie, že pilot Red Bullu získal množstvo svojich prvenstiev v dominantných monopostoch, zatiaľ čo Ayrton Senna o ne musel bojovať.

Aj teraz si pomôžeme rýchlou štatistikou.

Predpokladajme, že nik nebude protestovať, ak tohtoročný monopost Red Bullu RB19 už dnes prehlásime za majstrovský. A nech je porovnanie zaujímavejšie, označme aj monopost Red Bullu z roku 2021 za majstrovský (v Pohári konštruktérov stratil na Mercedes len 28 bodov a nebyť Péreza, určite by mal na titul).

Ak všetci súhlasia, tak Max Verstappen počas svojej kariéry sedel v najviac troch majstrovských autách (2021, 2022, 2023), z toho posledné dva monoposty boli dominantné.

Nezabudnime však na fakt, že ani Ayrton Senna nejazdil v autách “z druhej ligy”. Jeho McLaren bol v sezónach 1988 a 1989 absolútne bezkonkurenčný a v ročníkoch 1990 a 1991 takisto získal Pohár konštruktérov. To sú celkovo štyri majstrovské autá, z toho dve boli dominantné.

Opäť dospievame k záveru, že Max Verstappen nie je v žiadnej veľkej výhode.

Áno, možno ste sa práve zamysleli nad tým, že sezóny boli kedysi kratšie. A určite máte pravdu. Pouvažujme teda nad ďalšou otázkou: Sú tri ročníky Maxa Verstappena v majstrovských monopostoch porovnateľné so štyrmi sezónami McLarenu a Ayrtona Sennu?

Z hľadiska počtu odjazdených pretekov v top strojoch určite áno. Ayrton Senna v rokoch 1988-91 odjazdil za McLaren 64 veľkých cien, zatiaľ čo Max Verstappen sa v sezónach 2021-23 objavil na 52 pretekoch.

Ak sa pozrieme na to, koľko víťazstiev získali v monopostoch, ktoré nakoniec ovládli Pohár konštruktérov (resp. mohli ovládnuť), tak navyše zistíme, že Ayrton Senna v nich oslavoval triumf 27-krát, zatiaľ čo Verstappen 30-krát.

Tým pádom Senna dokázal vyhrať v nemajstrovskom monoposte na 14 podujatiach, zatiaľ čo Max Verstappen na 11 pretekoch.

Max Verstappen sa teda na dnešné čísla nedostal len vďaka tomu, že by mal častejšie k dispozícii majstrovský monopost.

Verstappen vs. Senna a ich kolegovia

Čísla zatiaľ celkom sedia, no úplne sme zabudli na ich tímových kolegov, ktorí majú veľký vplyv na to, koľko toho môže náš šampión povyhrávať. Jednoznačne musíme uznať, že Max Verstappen v majstrovských rokoch Red Bullu nemal na druhej strane garáže konkurenciu a takmer všetko ovocie zbieral sám.

Ayrton Senna však o svoje triumfy musel intenzívne bojovať s ďalšou legendou Formuly 1 Alainom Prostom, s ktorým sa — pri všetkej úcte — Sergio Pérez nemôže veľmi porovnávať.

Ak sa však vrátime k počtom veľkých cien v majstrovských monopostoch z predchádzajúceho bodu, tak dospejeme k záveru, že súboj Prost vs. Pérez i napriek veľkému rozdielu v ich schopnostiach nenakláňa misky váh na stranu jedného ani druhého.

Prečo? Ayrton Senna v majstrovských monopostoch odjazdil 64 a Max Verstappen 52 pretekov. Platí teda, že Senna mal k dispozícii o 12 príležitostí viac na zaknihovanie ďalších víťazstiev. Čo keby sme vám povedali, že presne týchto extra dvanásť veľkých cien dokáže celkom vykompenzovať Sennov hendikep v tom, že po jeho boku pretekal Alain Prost?

Tak si to vysvetlime: Ayrton Senna mal za štyri majstrovské roky McLarenu k dispozícii o dvanásť príležitostí vyhrať viac ako Max Verstappen.

Sennovi tímoví kolegovia však vyhrali v rokoch 1988-91 dokopy len dvanásťkrát (Prost 11, Berger 1), čo znamená, že Sennovi zostalo 54 veľkých cien v majstrovských autách na to, aby získal svoje víťazstvá. Nuž a to je presne toľko veľkých cien, koľko ich v top autách odjazdil i Max Verstappen.

Max Verstappen sa teda na dnešné čísla nedostal len vďaka tomu, že by mal slabšieho tímového kolegu.

Je teda porovnávanie Maxa Verstappena a Ayrtona Sennu prípustné? Čísla nám hovoria, že určite áno. Nemusíte mať daného jazdca v obľube, ale schopnosť uznať kvality súpera poukazuje aj na osobnostné kvality samotného fanúšika. A takí fanúšikovia sa cenia.

Napadajú vám ďalšie ukazovatele, podľa ktorých je podľa vás v poriadku porovnávanie Maxa Verstappena a Ayrtona Sennu? Alebo máte iný názor a viete ho aj niečím podložiť? Ak áno, veríme, že sa oň s nami podelíte!