logo F1online.sk

Hamilton cíti progres, no má to háčik: Aston sa dostal o krok pred nás

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2023

Z Mercedesu sa pomaly stáva pravidelný účastník pódiovej ceremónie. V Kanade hájil farby strieborných šípov Lewis Hamilton, ktorému sa podarilo obsadiť tretie miesto. Po pretekoch bol spokojný a konštatoval, že monopost sa zlepšuje, no niečo mu predsa len trochu kazilo náladu. Aston Martin s Fernandom Alonsom v kokpite ho opäť dokázal poraziť.

Lewisovi Hamiltonovi sa podarilo ukoristiť druhú priečku pred prvou zákrutou, no túto pozíciu si udržal len do 22. kola. Nasledoval totiž úspešný útok Fernanda Alonsa, ktorý sa aj s pomocou DRS prehnal popri sedemnásobnom majstrovi sveta.

Rozostup medzi touto dvojicou sa následne zväčšil, no po poslednom pitstope sa malo začať druhé kolo kanadskej bitky. Nakoniec zostalo len pri želaniach a modlitbách; Hamiltonovi sa nepodarilo dostať do dosahu DRS. V cieli stratil na Alonsa necelých päť sekúnd.

Novinári mu v mixzóne položili otázku, či v poslednom stinte mal na to, aby Alonsa prekonal. “Nie, inak by som ho predbehol. Títo chlapci sú príliš rýchli, počas celých pretekov boli od nás rýchlejší,” skonštatoval Lewis Hamilton. “Ku koncu len manažoval, navyše sme boli na odlišných pneumatikách. Samozrejme, skúšal som sa dotiahnuť, dúfal som, že budem mať šancu, ale títo chlapci sa dostali o krok pred nás.”

Zdá sa, že vylepšený monopost Aston Martinu, ktorý lákal najmä novými bočnicami a podlahou, v pomalých zákrutách úplne zničil svojho dodávateľa pohonných jednotiek. “Žiaľ, dnes sme nemali rýchlosť. Vedeli sme, že tento okruh nepatrí medzi naše najsilnejšie. Mali sme problémy hlavne v pomalých zákrutách.”

Lewis Hamilton sa v miestnosti pred pódiom nechal počuť, že Max Verstappen má naozaj parádny zadok. Samozrejme, myslel tým zadnú časť jeho monopostu, no pobavil časť publika, ktorá si spomína na Hamiltonovu poznámku z VC Azerbajdžanu, ktorú adresoval Sergiovi Pérezovi a jeho “zadku”, z ktorej sa zrodilo množstvo mémov.

“Som spokojný. Musíme len zabrať v zadnej časti monopostu, to je naša najväčšia slabina. Najmä v pomalých zákrutách som sa nedokázal udržať za týmito chlapcami,” pokračoval Hamilton. “Hlavne v nich sme strácali na Fernanda a Maxa. Pri akcelerácii z druhej, ale vlastne z každej zákruty…”

Pozitívom je, že už Mercedes vie takto presne vypichnúť oblasť, ktorú potrebujú vylepšiť. Sedemnásobný šampión sa však po tejto poznámke zháčil. “Ale tu sú len pomalé zákruty,” pousmial sa pripomínajúc, že v Kanade nebude kritizovať správanie monopostu v iných typoch zákrut, keď tu také nie sú. “Sme na správnej ceste, musíme len pridávať výkon, veľa výkonu, hlavne v pomalých zákrutách. Vedeli sme, že na tomto okruhu to budeme mať ťažké. Som však veľmi vďačný každému v továrni.”

“Je fantastické, že už sme relatívne konzistentní a pravidelne bojujeme o pódiá. Niektorí naši súperi však mali ťažký víkend, napríklad Ferrari bolo rýchle. Keby sa oni kvalifikovali tam, kde by sa mali, tak by boli rýchlejší ako my. V pretekoch by bolo náročnejšie ich predbehnúť,” uznala jednotka Mercedesu.

Pred letnou prestávkou nás čakajú ešte štyri veľké ceny: Rakúsko, Veľká Británia, Maďarsko a Belgicko. Môžeme si byť istí, že Mercedes to v nich nebude mať jednoduché. Jeho priamym súperom je Ferrari, ale ešte stále nedokázal za seba dostať ani Aston Martin.

“Toto bol pre nás skvelý víkend a pomaly sa posúvame ďalej. Myslím si však, že Astony sa predstavením týchto noviniek dostali o krok pred nás,” dodáva Hamilton. “My tiež pracujeme na tom, aby sme do budúcna niečo priniesli.”

Súvisiace články