logo F1online.sk

Hülkenberg chcel v prvej zákrute zožať všetku slávu. Komisári mu túto možnosť vzali

Nico Hülkenberg
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2023

Nico Hülkenberg plnými priehrštiami zbiera sympatie zo všetkých strán. Nemecký pretekár absentoval vo Formule 1 tri roky a teraz si svojimi vynikajúcimi výkonmi a uvoľneným prístupom získava na svoju stranu stále viac a viac fanúšikov. Fantastické druhé miesto v kvalifikácii na Veľkú cenu Kanady bolo sčasti dielom šťasteny, ale v prvom rade dielom bezchybného výkonu ostrieľaného pretekára. Bohužiaľ, jeho radosť netrvala dlho.

Hulka delili od priemerného výsledku len sekundy. V Q2 bol napríklad úplne posledným jazdcom, ktorý dokázal preniknúť do najlepšej desiatky, čo, samozrejme, nie je len vec šťastia. V Q3 zas mal možnosť ako jeden z mála zajazdiť dva rýchle pokusy, než riaditeľstvo pretekov vyvesilo červené vlajky a fakticky tým ukončilo kvalifikáciu.

Rozhodovali len zlomky sekundy. V čase prerušenia kvalifikácie bol Hülkenberg doslova len pár metrov za cieľovou čiarou, takže sa mohol radovať z druhého miesta, ale len niekoľko hodín. Komisári totiž po sobote nešetrili trestami a neunikol im ani pilot Haasu, ktorý doplatil na svoju príliš rýchlu jazdu počas červenej fázy.

Haas do nedeľných pretekov ešte nikdy neštartoval z prvého radu, rovnako tak ich ešte nikdy neviedol. Vidieť americkú stajňu aspoň jedno kolo na prvom mieste by bol nepochybne špeciálny okamih nielen pre Haas, ale pre celú Formulu 1. Bohužiaľ, niečo také sa v Kanade zrejme nestane, pretože Hulk napokon odštartuje z piateho miesta.

„V prvej zákrute chcem zožať všetku slávu!“ zvolal Hülkenberg s úsmevom po sobotnej kvalifikácii, ktorý vtedy ešte netušil, že komisári mu túto možnosť vezmú. „Uvidíme, čo sa stane potom.“

„Rozhodne je to pekný pocit vyjazdiť si v kvalifikácii takýto dobrý výsledok. Podmienky boli náročné, ale myslím si, že sme dokázali udržať situáciu pod kontrolou. Dobre sme komunikovali a jazdili čisto. Nakoniec sme sa odmenili týmto krásnym a sladkým výsledkom,“ povedal spokojne Hulk.

Ten v piatok takmer nejazdil pre poruchu motora. V sobotu panovali celý deň zložité podmienky, takže Nico dokázal premeniť mimoriadne náročný víkend pekný úspech, aj keď pred ukončením vyšetrovania bol ten pocit istotne krajší. Vzhľadom na pretekové tempo Haasu zrejme nemôžeme očakávať zázraky.

„Myslím si, že dnes si to môžeme užiť a vychutnať. Samozrejme, musíme sa pripraviť na preteky a zostať realistickí. V ostatnom období nepatrilo pretekové tempo k našim silným stránkam a kvalifikácia bola pre nás vždy lepšia,“ povedal Hülkenberg.

„Okrem toho, piatok bol pre nás náročný, čo platilo rovnako pre všetkých, ale pre mňa dvojnásobne. V nedeľu nás teda čaká obrovská výzva a náročná úloha, ale aspoň štartujeme z výhodnej pozície. Piloti za nami sa na nás budú určite veľmi tlačiť a máme za sebou veľa rýchlejších áut, ale my sa sústredíme na maximalizáciu našich pretekov a nášho potenciálu,“ dodal Hulk.

Súvisiace články