logo F1online.sk

Sainz dostal trest: Mňa zablokovali sedemkrát, no ja som nevykrikoval

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2023

Carlos Sainz mal v kvalifikácii aj kus smoly, ktorá ho pripravila o lepší výsledok. Tým sa však Španielov katastrofálny deň ešte neskončil. Komisári sa totiž rozhodli posvietiť si na jeho manéver z konca Q1, keď mal zablokovať Pierrea Gaslyho. Nakoniec mu naparili trest a v nedeľu príde o tri priečky.

Sobota sa pre rodáka z Madridu nezačala vôbec dobre. Carlos Sainz rozbil svoj monopost už v treťom tréningu, keď v nájazde do prvej zákruty stratil kontrolu nad svojím autom. Našťastie sa mechanikom podarilo opraviť zadnú časť monopostu, vymeniť prevodovku za starší kus a všetko pripraviť na prvú časť kvalifikácie.

Carlos Sainz sa za to poďakoval svojmu tímu. “Bolo to úžasné. Keď som zbadal moje auto, nevyzeralo to veľmi dobre, ale naši mechanici vždy odvedú skvelú prácu pri prestavbe celého auta. Vždy ma prekvapia, oni sú skutočnými hrdinami tohto športu, uviedol pred mikrofónom Sky Sports. Uštipačný človek by dodal, že s takou praxou by už podobné opravy mali zvládať ľavou zadnou.

Na Španielov výkon nakoniec nemala nehoda žiaden vplyv. “Odjazdiť dobrú kvalifikáciu nebolo ľahké, nebolo jednoduché opäť nájsť sebavedomie, ale cez Q1 a Q2 som sa dostal celkom dobre. V tretej časti sme však trochu doplatili na červenú vlajku a blížiaci sa dážď,” vysvetlil svoje konečné umiestnenie.

“S veľkým náskokom to bola jedna z najnáročnejších kvalifikácií v mojej kariére. Najmä po tej nehode, keď som na vlhkej trati musel obuť sliky a stále mi na priezore pristávali kvapky dažďa. Bolo to veľmi ťažké, ale zvládol som to, čo ma teší,” vydýchol si.

Tým sme však neskončili. Carlos Sainz mal v nedeľu štartovať z ôsmej priečky len za predpokladu, že ho komisári nepotrestajú za zablokovanie Pierrea Gaslyho. Penalizácia však prišla. Pilot Alpinu aj pre pomalého Sainza, ktorý stál na prostriedku trate, vypadol už v prvej časti kvalifikácie.

Sainz má pocit, že komisári túto situáciu vyšetrovali len preto, že Gasly začal vo vysielačke nahlas horekovať. “Bolo to veľmi tesné, pretože sa blížila šachovnicová vlajka. Mňa dnes v trinástej zákrute sedemkrát zabrzdili, no nezačal som vrieskať vo vysielačke,” povedal ešte pred vynesením verdiktu. “Niektorí jazdci častejšie siahajú po vysielačke ako iní. Dnes ma tam veľakrát zablokovali… Uvidíme, čo spravia, pretože niektoré incidenty vyšetrujú, iné nie. Všetko závisí od toho, ako hlasno začnete hulákať a sťažovať sa vo vysielačke. Uvidíme.”

Pravda je však taká, že Gaslymu pokazil jeho pokus. “Ja som tam stál a musel som pustiť aj iné autá, nevedel som sa uhnúť. Spravil som maximum, aby som sa mu uhol. Pokúsil som sa ísť, pretože už sa schyľovalo k šachovnicovej vlajke, no nechal som mu trochu miesta. Skrátka som musel ísť, pretože by som nestihol svoje kvalifikačné kolo. A aj ja som bol vtedy zablokovaný.”

Komisári vo svojom verdikte konštatujú, že Carlos Sainz skutočne nesie vinu za to, že Pierre Gasly bol v trinástej zákrute zablokovaný. Sainz tak neuspel so svojou obranou, keď tvrdil, že ho prekvapil Júki Cunoda, ktorý ho pred poslednou šikanou predbehol, a ktorý zároveň spôsobil, že Sainz vyštartoval tak neskoro. Pierre Gasly kontroval tým, že Sainz mal vyštartovať “oveľa skôr”.

Teraz už vieme, že Carlos Sainz bude štartovať z jedenásteho miesta. O jednu pozíciu si polepšia Oscar Piastri, Alex Albon a Charles Leclerc.

Image