logo F1online.skF1online.sk

Pérez si už nemohol dovoliť slabý víkend a v Kanade opäť zaváhal

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2023

Nuž, dlho mu to nevydržalo. Keď sedel Sergio Pérez na štvrtkovej tlačovej konferencii, otvorene priznal, že ďalší slabý víkend si už nemôže dovoliť. Prišla sobotná kvalifikácia a Mexičan sa porúčal už v Q2. Nemá zmysel zakrývať si pred tým tvár, Max Verstappen bol v Q1, Q2 aj Q3 stále na špici, alebo aspoň v jej blízkosti, kým Sergio Pérez to opäť nezvládol.

Podmienky neboli jednoduché a tlak obrovský. Výkonnosť Red Bullu však umožňuje pilotom stajne bez väčších problémov splniť aspoň základné požiadavky každého súťažného víkendu – napríklad postup do Q3. Pérezovi sa to však nepodarilo už tretíkrát(!) za sebou.

Dostať pneumatiky do správneho pracovného okna v tom správnom čase, to je za premenlivých podmienok kľúčové. Checovi sa to nepodarilo. Iste, nebola to jednoduchá situácia, ale na konci dňa treba povedať, že niektorí z jeho súperov odviedli v sobotu lepšiu prácu.

„Áno, bolo to viac-menej o teplotách pneumatík,“ povedal po kvalifikácii sklamaný Pérez. „Keď sme prezuli na suché pneumatiky, nevrátili sme sa na trať v ideálnej pozícii a omeškali sme sa asi o pol kola. Nakoniec sa nám podarilo dostať do gúm teplotu, ale nedokázali sme postúpiť.“

„Určite sme mali byť vo výsledkovej listine oveľa vyššie, minimálne v najlepšej trojke. V týchto podmienkach to je vždy trochu lotéria. Aj v Q3 sme videli, že niektorí nedokázali zajazdiť kolo, keď boli pneumatiky pripravené. Bolo to zložité,“ dodal Pérez.

Aj on patril k jazdcom, ktorí na suché gumy neprezuli v ideálnom čase, ale takých sme v Q2 videli hneď niekoľko. Ako posledný prenikol do najlepšej desiatky Nico Hülkenberg, ktorého Haas je pri zahrievaní pneumatík vynikajúci. Aj s nie úplne ideálnym načasovaním však mal byť Red Bull schopný postúpiť, keďže v tom čase sa niektorým pilotom podarilo posunúť vyššie, nie však Pérezovi.

„Keď sme prezuli na sliky, dážď sa zintenzívnil. To je všetko. Boli sme za Alfou Romeo a v tom druhom kole, keď sa pneumatiky začali zlepšovať, dážď sa zintenzívnil, takže sme sa vrátili na intermediálky, ale už sa s tým nedalo nič urobiť, pretože na trati pribudlo vody,“ povedal mexický pretekár.

Súvisiace články

Diskusia