logo F1online.skF1online.sk

Organizátor VC Kanady odmietol hostiť šprintový víkend

Charles Leclerc s trofejou za šprint
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala12. 6. 2024

V súčasnom kalendári máme šesť šprintových pretekov. Liberty Media by ich istotne chcela viac, keďže za taký víkend si môže od organizátora veľkej ceny vypýtať viac peňazí a aj diváci si v piatok skôr zapnú kvalifikáciu ako druhý tréning. V Kanade však žiadne šprinty nebudú, avizuje organizátor.

Formát šprintových víkendov sa neustále zdokonaľuje, no i napriek tomu má stále množstvo odporcov. Jedným z nich je možno trochu prekvapivo aj promotér Veľkej ceny Kanady, ktorému sa dva preteky za víkend veľmi nepozdávajú.

Zaujímavosťou je, že Montreal mal podľa pôvodných plánov hostiť úplne prvý šprintový víkend ešte v roku 2020. Potom však prišla pandémia a zrušenie všetkých zámorských podujatí. Odvtedy je už všetko v normále, no Kanada sa na zoznam šprintových pretekov nevrátila.

Liberty Media v nich totiž našla ďalšiu príležitosť, ako si pomastiť vrecká. Dnes podľa denníka Journal de Montreal stoja organizátora štyri milióny dolárov, no promotér Francois Dumontier za týmito štyrmi miliónmi nevidí dostatočnú pridanú hodnotu.

“Mali sme organizovať úplne prvé šprintové preteky. Dnes sú už príliš drahé a rozmýšľam, či sa to vôbec oplatí,” vyhlásil Francois Dumontier. “Ja som fanúšikom súčasného formátu s tréningmi, kvalifikáciou a pretekmi. Je to tradičný formát, ale zároveň aj ten správny.”

Formula 1 sa snaží navodiť dojem, že šprintové víkendy sú exkluzívne a podstatnejšie ako tie bežné, veď sa aj rozdáva viac bodov. Aj preto po každých šprintových pretekoch rozdáva trofeje a robí rozhovory s najlepšími.

A ako vnímajú šprinty tímy Formuly 1? To nám prezradila kuriózna situácia z víkendu, keď sa Mercedes na svojich sociálnych sieťach chválil ziskom prvej trofeje v tejto sezóne. Až neskôr sa musel opraviť, že v skutočnosti je už druhá, keďže Lewis Hamilton skončil na šprintovom pódiu v Číne. Mercedes však na tento úspech celkom zabudol.

Dumontier nesúhlasí s tým, že by šprinty ponúkli fanúšikom väčšiu hodnotu ako tradičný formát. “Formula 1 tvrdí, že monoposty vidíme rovnako často, keďže sa na okruhu jazdí v piatich segmentoch. Ale v skutočnosti sú tie segmenty kratšie.” Šprintové preteky trvajú približne 30 minút namiesto hodinového tréningu a aj šprintová kvalifikácia je výrazne skrátená oproti tej štandardnej.

V Kanade sa tak oveľa skôr objaví ženská F1 Akadémia, ktorá má tento rok sedem podujatí vrátane pretekov v Miami. “Cítim veľký záujem zo strany F1 spropagovať svoju akadémiu a vidieť ju na väčšom počte okruhov. Na druhej strane sa však všetko odohráva doma na jej dvore [v Európe], aj spolu s F2, F3 a programom Porsche. Treba sa pozrieť na miesta, kde tieto série chýbajú. To je aj náš prípad. Uvidíme, čo si pre nás pripraví akadémia v sezóne 2024.”

Súvisiace články

Diskusia