logo F1online.sk

Kuriózna situácia v F1 Akadémii: Víťazka pretekala aj po šachovnici, o prvé miesto prišla

Doriane Pinová, Abbi Pullingová a Maya Weugová
© Twitter/F1 Academy
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

Význam šachovnicovej vlajky pozná každý pretekár aj fanúšik motoršportu. Problém však nastáva, keď si ju nevšimnete ako Doriane Pinová počas sobotňajších pretekov F1 Akadémie. O svoje víťazstvo prišla, pretože pokračovala v jazde naplno aj po skončení veľkej ceny.

K vskutku kurióznej situácii došlo počas pretekov novej sprievodnej série F1 Akadémie. Doriane Pinová bola v Džidde suverénna, získala pole position do oboch pretekov a následne oba ovládla, no v tom druhom sa nie a nie zastaviť.

Pilotka tímu Prema, ktorý v sérii pôsobí s podporou Mercedesu, aj po vyvesení šachovnicovej vlajky pokračovala v plnom pretekovom tempe neuvedomujúc si, že už je po všetkom. Zastavila sa až o kolo neskôr, keď popod šachovnicovú vlajku prešla druhýkrát, a maršali kvôli nej vyvesili červené vlajky, ktoré sa už nedalo prehliadnuť.

Prejsť popod šachovnicovú vlajku dvakrát je v šampionátoch FIA považované za porušenie pravidiel. Šachovnicová vlajka totiž jazdcom prikazuje “bez zbytočného zdržania prejsť po okruhu do parc fermé”. Zároveň musia spomaliť a pamätať na to, že na trati sa už môžu objaviť aj maršali.

Pinová môže na jednej strane z tejto chyby viniť seba, keďže si mala všimnúť šachovnicovú vlajku či “odpadávajúce” súperky za ňou, ale aj vlastný tím. Ten začal po šachovnicovej vlajke oslavovať a nezachytil Pinovej otázku, koľko ešte zostáva kôl do konca.

“Doriane, čo to robíš? Už máme šachovnicovú vlajku!” spamätal sa napokon jej inžinier. “Nič ste mi nepovedali!” bránila sa Doriane Pinová, po čom sa vo vysielačke ozvalo: “OK, veľmi pomaly sa vráť na rošt. Veľmi pomaly.”

“Toto mi musíte oznámiť!” pokarhala svojho pretekového inžiniera. “Áno, prepáč mi to,” znela odpoveď.

Na rozuzlenie tohto prípadu sme čakali veľmi dlho. Doriane Pinová sa dozvedela o verdikte dávno po pódiovej ceremónii. FIA jej udelila trest prejazdu boxovou uličkou, ktorý sa dodatočne premietol pričítaním 20 sekúnd k jej výslednému času. Víťazstvo tak “zdedila” juniorka Alpinu Abbi Pullingová a Doriane Pinová spadla na deviatu priečku.