logo F1online.sk

Vowles hodlá vo Williamse vybudovať poriadnu jazdeckú akadémiu. Peniaze nie sú problém, tvrdí

Alex Albon
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 6. 2023

Williams hrá už roky rokúce len druhé husle – a to nielen v pretekovom dianí, ale aj pri získavaní mladých talentov. Tím z Grove síce disponuje vlastnou jazdeckou akadémiou, no tá zastrešuje len starších chlapcov. Tí mladší tak britskému celku unikajú pomedzi prsty a obvykle po nich siahnu giganti, akými sú Mercedes, Red Bull či Ferrari. Šéfa tímu Jamesa Vowlesa táto skutočnosť poriadne škrie a nemieni len tak sedieť so založenými rukami. Hotuje sa, že jazdeckú akadémiu od základov prebuduje, a to bez ohľadu na to, koľko financií si to vyžiada.

Tímy dnes lanária mladé talenty v čoraz mladšom veku. Azda najväčší juniorský talent súčasnosti, Andreu Kimiho Antonelliho, sa Mercedesu podarilo získať už v roku 2019, keď mal iba dvanásť rokov. Kľúčovú úlohu zohral v tomto procese práve James Vowles, ktorý dnes háji farby Williamsu.

Williams má, rovnako ako Mercedes, pod svojou záštitou hneď niekoľko zvučných mien – Luka Browninga, Franca Colapinta, Zaka O´Sullivana, Olivera Graya a Jamie Chadwickovú.

Tím z Brackley však disponuje o niečo kvalitnejším „materiálom“ než celok z Grove, a to preto, že má jeho akadémia väčší záber. Inými slovami povedané, Mercedes poľuje aj na mladšie ročníky, na čo Williams doposiaľ nemal dostatok financií.

„Problém, ktorý máme, tkvie v tom, že všetci budúci šampióni sú už zazmluvnení, a to až po Antonelliho,“ povzdychol si James Vowles.

„Teraz tak musíte ísť po mladších jazdcoch, ako je Antonelli, [ktorý má šestnásť rokov, pozn. red.], čo pre nás predstavuje problém, pretože v našom juniorskom programe vznikne akási medzera,“ vyslovil sa 43-ročný Brit pre Motorsport.com.

„Máme Zaka [O´Sullivana], máme Luka [Browninga] a máme veľa iných jazdcov okrem Zaka a Luka vo Formule 3, ktorí majú potenciál, no ktorých je ešte priskoro hodnotiť.“

„Hľadám niekoho, kto je mladší ako Antonelli, koho by sme mohli zlanáriť. Zrejme tak budeme mať v juniorskom programe [vekovú] medzeru.“

Hoci dnes Vowlesa frustruje, že Antonelliho získal v časoch, keď bol ešte skalopevnou súčasťou Mercedesu, verí, že rovnako dobre ako v Brackley, si pri práci s mladými jazdcami môže počínať aj vo Wokingu.

„Bol som jedným z mála ľudí, ktorí sa podieľali na vytvorení programu pre mladých jazdcov Mercedesu, takže sa v týchto vodách viem pohybovať,“ poznamenal Vowles.

„Je však frustrujúce, že som pred odchodom z Mercedesu podpísal veľmi dobrého jazdca, akým je Antonelli, no treba uznať, že je na dobrom mieste.“

„Veľmi rád by som vytvoril vo Williamse vlastný program pod mojou strechou, ktorý môžem kontrolovať. Peniaze v tomto prípade rolu nehrajú, vynaložíme ich toľko, koľko bude potrebné.“

Napriek tomu, že je Vowlesom ospevovaný Antonelli v dŕžave Mercedesu, v prípade, že by ho chcel nemecký celok na istý čas „upratať“ do Williamsu, Brit by sa tejto myšlienke nebránil.

„Pokiaľ by sem Mercedes chcel umiestniť Antonelliho, rovnako ako v minulosti Georgea [Russella], nebránil by som sa tomu – za predpokladu, že by som nemal k dispozícii jazdca rovnakého kalibru,“ dodal Vowles.

Súvisiace články