logo F1online.sk

Leclerc sa chce „jedného dňa“ predstaviť v Le Mans, Vignu neúspechy v F1 nestresujú

Ferrari 499P v Le Mans
© Twitter/Ferrari Hypercar
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 6. 2023

Ferrari sa necelý rok po prvých testoch prototypu 499P postavilo na najvyšší stupienok na legendárnych pretekoch v Le Mans. Podporiť svoj tím prišli na Circuit de la Sarthe aj najväčšie osobnosti značky ako John Elkann, Benedetto Vigna či Charles Leclerc a „červeným“ rozhodne priniesli šťastie.

Monacký pretekár nie prvýkrát vo svojej kariére prejavil záujem o tieto legendárne preteky na 24 hodín. Ferrari teraz má rozbehnutý úspešný program, takže možnože sa blíži deň, keď uvidíme v kokpite niektorého z prototypov v Le Mans aj aktívneho pilota F1.

Leclerc pred mikrofónmi médií potvrdil svoj záujem o tento šampionát, ale neponúkol novinárom žiadny konkrétny dátum. „Prečo nie? Rád by som to skúsil,“ prehlásil Monačanpre Eurosport. „Je to neuveriteľné podujatie. Jedného dňa si určite chcem vyškrtnúť zo zoznamu prianí aj tieto preteky.“

„Kedy to bude? To neviem povedať, ale som nesmierne hrdý na dnešný úspech Ferrari; bolo to naozaj skvelé. Po toľkých rokoch, čo značka na týchto pretekoch chýbala, je to neuveriteľný návrat. Škoda drobnej nehody druhého auta, po ktorom zostal funkčný len jeden chladič.“

„Prišiel som sem však preto, aby som tím podporil a toto víťazstvo ma nesmierne teší. Bola to skutočne skvelá skúsenosť,“ dodal Leclerc.

Nadšený bol aj generálny riaditeľ celej automobilky Benedetto Vigna, ktorý u fanúšikov Scuderie zatiaľ veľa sympatií nezískal. Aj on sa však môže tešiť z tohto prvého víťazstva a verný tradícii Enza Ferrariho sa pokúsil vyslať celej spoločnosti bojovnú a povzbudzujúcu reč.

„Opäť to dokazuje, že Ferrari je jedinečné a naše autá sú jedinečné,“ prehlásil. „Aký je náš ďalší cieľ? Predsa naďalej vyhrávať!“

„Či bol pre mňa neúspešný štart do sezóny vo Formule 1 stresujúci? Viete, na stres mám podstatnejšie dôvody. Pre tím je to šanca zlepšiť sa a veľa sa naučiť. Musíme postaviť stroj, ktorý bude lepší ako ten predchádzajúci, ale toto pravidlo platí pre všetko, čo robíme,“ odkázal Vigna.

Šéfovi automobilky zrejme nie je známy jeden z najlegendárnejších športových výrokov, ktorý je pripisovaný trénerovi amerického futbalu Henrymu Russellovi Sandersovi: „Víťazstvo nie je všetko, ale to jediné.“ Verme však, že tento prístup si časom osvojí aj šéf tejto legendárnej značky.