logo F1online.sk

Legenda IndyCar: Formula 1 je zlý vtip, majú sa od nás čo učiť

Po štarte VC Španielska 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 6. 2023

Will Power, bývalý elitný pretekár série IndyCar, označil Formulu 1 za zlý vtip. Nie však jej jazdcov, na ktorých je vraj radosť sa pozerať. Austrálčan sa nazdáva, že by sa mala „efjednotka“ zámorskou súťažou, ktorú označil za vrchol motoršportu, v nemalej miere inšpirovať.

Hoci sa Formula 1 teší čoraz väčšej popularite, dominancia Maxa Verstappena jej neprospieva. Štartové pole je síce pomerne vyrovnané, no tím z Milton Keynes tróni neohrozene na čele.

Naproti tomu, v takom IndyCar, kde pôsobia aj bývalí jazdci F1 Romain Grosjean či Marcus Ericsson, sú rozdiely len minimálne.

Will Power sa preto domnieva, že kráľovná motoršportu sa má v tomto smere od IndyCar ešte čo učiť.

„Formula 1 je vtip, pokiaľ ide o súťaže, ale nie, pokiaľ ide o jazdcov,“ vyslovil sa Will Power. „Má úžasných pretekárov.“

„Je mi však ľúto, že nezažijú uspokojenie ako my s našimi pretekmi, pretože IndyCar je, čo sa týka otvorených monopostov, vrcholom motoršportu.“

„Myslím si, že Formula 1 by bola oveľa lepšia, keby mala formu ako IndyCar,“ poznamenal. „Milujem však to, aká je po technologickej stránke a akých má výrobcov. Z tohto pohľadu je úžasná.“

„Z pohľadu diváka by ale nebolo lepšie, keby mal každý k dispozícii Red Bull?“ zamyslel sa Power.

Dvojnásobnému šampiónovi IndyCar sa tiež nepozdáva to, aká je najvyššia motoristická súťaž predvídateľná – obzvlášť v tejto sezóne.

„Jednoducho viete, že ak sa niečo nepokazí, tak Max [Verstappen] vyhrá každé preteky.“

„Predstavte si, že ste nováčikom a mali by ste šancu vyhrať preteky. Bolo by naozaj skvelé byť toho svedkom. Viete však, že s tamojšou politikou sa to nikdy nestane,“ zakončil Power.

Súvisiace články