logo F1online.sk

Alonso sa ospravedlnil za svoj výkon: Aj so zničenou podlahou som mohol byť druhý

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 6. 2023

Fernando Alonso bude v nedeľu štartovať až z deviateho miesta. Pri pohľade na zlepenú podlahu mu to azda ani nemôžeme vyčítať, no Španiel nie je so sebou spokojný. Tvrdí, že keby to v sobotu nepokazil, tak pokojne mohol byť v prvom rade vedľa Maxa Verstappena.

Domáci matador sa v sobotu dopustil dvoch chýb a za obe draho zaplatil. Najskôr neustriehol svoj monopost v prvej časti kvalifikácie, keď v náročných podmienkach vyletel mimo trať až do štrku. Červená vlajka mu pomohla a Alonso si mohol na chvíľu vydýchnuť a preskupiť sily, ale oprava podlahy bola tvrdším orieškom.

“Q1 dnes negatívne ovplyvnila všetko. Spravil som chybu. V poslednej zákrute som vyšiel na vlhkú časť trate, pretože som stratil kontrolu nad autom,” priznal si vinu Fernando Alonso. “Vyšlo nás to draho, pretože štrk mi totálne zničil podlahu.”

“O to viac ma to mrzí, že sa to stalo vo výjazdovom kole, ani som na to netlačil. Nebolo to ostré kolo, ale prípravné… Som zo svojho dnešného výkonu sklamaný. Dúfam, že v nedeľu budem lepší,” pokračoval 41-ročný Astúrčan.

Fernando Alonso v mixzóne prezradil, že monopost sa po zvyšok kvalifikácie “v pár zákrutách zvláštne vrtel”. Nevie však povedať, či za to mohlo poškodenie podlahy. Ani podmienky na trati totiž neboli vyslovene štandardné.

“Bola to zvláštna kvalifikácia. Leclerc vypadol v Q1, Pérez a Russell v Q2 a my sme sa tiež trápili. Asi to bolo náročné pre všetkých, no v mojom prípade zohrala úlohu moja chyba vo výjazdovom kole v Q1. Táto chyba všetko zničila,” kajal sa Alonso.

Španiela tento výsledok mrzel, pretože na Maxa Verstappena stratil 1,2 sekundy. Toto manko však nebolo len dielom poškodenej podlahy. “Myslím si, že to mohlo byť pár desatiniek, nie viac. Chlapci odviedli dobrú prácu pri opravovaní podlahy. Opravovali sme ju vždy, keď sme sa vrátili do garáže. Aj v posledných kolách v Q3 som bol celkom konkurencieschopný, ale v desiatej zákrute som vyšiel na vlhkú časť, takže toto nebola moja najlepšia sobota.”

Celkom ľahko sa vraj mohol kvalifikovať do prvého radu. “V Q3 som cielil na čas 1:12,7. Platilo to až do desiatej zákruty, kde som bol široký a vyšiel som na mokrú časť na vonkajšku. Keď som teda zbadal, že čas 1:12,7 by stačil na druhé-tretie miesto, bol som prekvapený. Preto som pred nedeľou optimista. Zdá sa, že naše auto má dobrú rýchlosť.

Mohla by byť z toho ďalšia oslava so šampanským? “Pódium je možno príliš vzdialené, keďže štartujem z deviatej priečky. Myslím si, že by sme si mali dať za cieľ prvú päťku. Máme dobrú rýchlosť a nízku degradáciu. Uvidíme, či sa na tejto novej konfigurácii bude ľahšie alebo ťažšie predbiehať, a zamyslíme sa nad stratégiou.”

“Ako som povedal, dnes to nebol môj najlepší deň. Je mi to ľúto kvôli fanúšikom a tímu, ale preteky sú v nedeľu a my pôjdeme naplno,” doplnil.

Lanceovi Strollovi sa prvýkrát v tejto sezóne podarilo poraziť tímového kolegu v kvalifikačnom meraní síl. Navyše by si ešte mohol polepšiť zo šiestej priečky, ak komisári udelia trest Pierreovi Gaslymu za blokovanie Maxa Verstappena a Carlosa Sainza.

“Áno, ale mal poškodené auto, takže to nie je relevantné,” zareagoval Lance Stroll na informáciu, že prvýkrát v roku porazil Fernanda Alonsa. “Ale bola to celkom dobrá kvalifikácia a nakoniec dosť tesná. Je trochu frustrujúce, ako blízko bolo druhé miesto. Potom si vždy hovoríte, že ste mohli byť aj o trochu rýchlejší a nájsť tých pár desatiniek, aby ste boli v prvom rade.”

“Vždy viete byť rýchlejší. Po vojne je každý generál a vždy uvažujete o vašich prejazdoch a čo ste mohli spraviť lepšie. Zajtra však budeme mať príležitosť. Čakajú nás dlhé preteky, tak uvidíme,” uzavrel sobotu kanadský jazdec.

Súvisiace články