logo F1online.sk

Nepovedal da Costa v F1 posledné slovo? Niečo sa chystá na jeho domáce podujatie

Antonio Felix da Costa
© Twitter/DS TECHEETAH
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2020

Fanúšikom, ktorí sledujú len Formulu 1 a o dianie v ostatných sériách sa príliš nezaujímajú, nebude meno António Félix da Costa veľmi povedomé. Pred niekoľkými dňami korunovali tohto portugalského pretekára novým šampiónom elektrickej Formuly E a okamžite sa začalo šuškať o možnosti opäť aspoň načuchnúť aj do Formuly 1.

Tento 29-ročný rodák z Cascaisu v tomto roku nadobudol povesť jedného z najlepších pilotov mimo Formulu 1. V šampionáte Formuly E, ktorý sa chváli tým, že ponúka rovnakú techniku pre všetkých zúčastnených, získal titul s ohromným 71-bodovým náskokom pred Stoffelom Vandoornom.

Da Costa predtým ašpiroval na „full-time“ miesto vo Formule 1. Absolvoval nováčikovské testy s Red Bullom a vyskúšal si i monopost Force Indie, no Red Bull (do ktorého akadémie vtedy patril) dal prednosť Daniilovi Kvjatovi. To však už je už veľmi dávna história.

Tento víkend však uzreli svetlo sveta informácie, podľa ktorých by sa António ešte mohol s Formulou 1 zviesť. Prišiel s tým renomovaný portál The Race, podľa ktorého sa niečo chystá smerom k da Costovej domácej veľkej cene v Portimau. Jeho manažérom je bývalý portugalský pilot Thiago Monteiro a šušká sa, že vyjednáva „s dvoma tímami“. Da Costa je miláčik miestnych fanúšikov, nehovoriac o tom, že organizátori majú v pláne dostať na tribúny aj nejakých fanúšikov. Z tohto pohľadu by to zmysel dávalo.

Zatiaľ nevieme, či by mal dostať príležitosť vo voľnom tréningu alebo sa preňho chystá niečo iné. Nevieme ani, ktoré dva tímy by to mali byť. Portugalec však má dlhodobú zmluvu s tímom DS Techeetah a určite sa neočakáva, že by mohol dostať sedačku pre sezónu 2021.