logo F1online.sk

Súperi to nebudú mať ľahké. Verstappen sa po tréningoch doširoka usmieval

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 6. 2023

Červeným býkom sa podarilo ovládnuť aj preteky v Monaku, kde mali podať najslabší výkon z celej prvej polovice sezóny. Súperi to nevyužili a teraz majú problém. Formula 1 sa totiž vracia na tradičné okruhy a z tábora Red Bullu sa ozývajú samé pozitívne ohlasy.

“Myslím si, že máme za sebou veľmi dobrý deň. Auto bolo v dobrom okne,” pustil sa do veľmi pozitívneho hodnotenia piatkových tréningov Max Verstappen. “Samozrejme, vždy sa usilujete doladiť pár vecí tu a pár vecí tam, ale pri krátkych aj dlhých jazdách všetko vyzeralo veľmi dobre.”

Dobre, dobre, veľmi dobre. Takto Holanďan hodnotil prakticky všetko, na čo sa ho reportéri po piatku spýtali. Týkalo sa to kvalifikačného tempa, v ktorom je Red Bull zatiaľ najlepší, ale aj toho pretekového.

“V aute som sa cítil veľmi komfortne a darilo sa mi starať sa o pneumatiky. Ešte sa budem musieť pozrieť na časy ostatných, ale ja som mal dobrý deň,” pokračuje skvele naladený Max Verstappen. A dobrú náladu mal aj počas pretekovej simulácie. Keď počas rozhovoru s inžinierom vo vysielačke začul, že v garáži niekomu začal zvoniť mobil, pobavene sa spýtal, akoby nemal čo na práci: “To je Helmutov?”

Úradujúceho šampióna baví aj nová konfigurácia trate v treťom sektore. “Jazda je oveľa zábavnejšia, z nových áut máte lepšie pocity vo vyšších rýchlostiach, takže posledné dve zákruty sú oveľa príjemnejšie. Skúšal som aj nasledovať iné monoposty a v skutočnosti to bolo celkom OK. Som pozitívne prekvapený aj ohľadom vyhliadok na predbiehanie.” Na margo hrboľov v poslednej zákrute ešte doplnil, že to “nie je až také zlé”.

Sergio Pérez sa po spackanom Monaku opäť snaží nájsť stratenú rýchlosť. V piatok sa mu ju ešte nepodarilo nájsť, keďže na svojho tímového kolegu stratil tri desatiny sekundy a skončil až štvrtý, no aj on sa počas rozhovorov s novinármi usmieval.

Počas dvoch tréningových hodinoviek toho dosť otestoval a okúsil, ako sa monopost správa s novými komponentmi. Dnes to bolo tak trochu ako na testoch… “V Barcelone máte vždy také pocity, skúšame tu rôzne veci,” hovorí Sergio Pérez. “Toto je z celého ročníka najreprezentatívnejší okruh, sú tu všetky možné úseky. Mali sme dobrý deň a nazbierali sme množstvo informácií.”

“Tak či onak, z dnešného dňa si odnášame množstvo pozitív. V kvalifikácii budeme musieť zabrať, taktiež potrebujeme pochopiť pneumatiky. V nedeľu to bude kľúčové,” poznamenal Mexičan, ktorý predpovedá, že v pretekoch môže hrať istú úlohu aj fyzická príprava jazdcov.

Zabrať totiž nedostáva len ľavá predná pneumatika, ale dlhé zákruty preveria aj krčné svalstvo každého pilota. “Je to dosť náročné na krk, ale dnes sme mali veľmi krátky deň. Myslím si, že v nedeľu uvidíme pár ľudí nechávať odpočívať svoj krk.”