logo F1online.sk

Newey je späť v hre, opäť sa naplno venuje F1

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2020

Vplyv Adriana Neweyho na vývoj v Red Bulle v posledných rokoch mierne zoslabol. Šikovný inžinier sa venoval predovšetkým projektom, ktoré nesúviseli priamo s Formulou 1. Dnes sa však naplno vracia do kolotoča F1, informuje šéf tímu Christian Horner.

Newey sa spolupodieľal na projekte hyperauta Valkyrie, ktorého vývoj zastrešoval Aston Martin. Spolupráca Red Bullu s Aston Martinom sa na konci tohto roka skončí, keďže Aston Martin je už dohodnutý s terajším Racing Pointom.

“Teraz sa už koncentruje na Formulu 1,” vysvetľuje Neweyho pozíciu Christian Horner pre racefans.net. “Posledné tri alebo štyri roky sa intenzívne zapájal do projektu Valkyrie. Bolo to obdobie, kedy ho Formula 1 až tak nebavila — s tou pohonnou jednotkou, ktorú sme vtedy mali, sme nemohli súťažiť.”

“Teraz vidí, že sme v oveľa konkurencieschopnejšej pozícii. Myslím si teda, že ho baví to, čo robí. Je motivovaný a jeho pracovné tempo je stále obrovské — mladých chlapcov udržiava v strehu,” poznamenal čoskoro už najskúsenejší šéf tímu v štartovom poli. Frank Williams totižto príde o svoju pozíciu po VC Talianska.

Pri dnešnej vyrovnanosti pohonných jednotiek je pre Neweyho určite atraktívna zmena technických pravidiel pre rok 2022. Spoločne s technickým riaditeľom Red Bullu Pierrom Wachém, šéfinžinierom Paulom Monaghanom a šéfom aerodynamiky Danom Fallowsom sa pokúsia zopakovať scenár zo začiatku minulého desaťročia a prísť s niečím, čo prekvapí konkurenciu.

“Všetci vieme, že to nikdy nie je len o jednej osobe. Adrian vo svojej funkcii odvádza skvelú prácu po stránke mentoringu a vedenia technického úseku tímu. Máme však veľkú silu a šírku — nie je to iba o jednej pozícii a jednom človeku,” podotýka Horner. “Keďže sa Adrian v posledných rokoch mierne stiahol a venoval sa projektu Valkyrie, posilnili sme našu technickú skupinu takými ľuďmi ako Pierre Waché. A počas tej doby sme pokračovali vo víťazstvách. Samozrejme, že tento tím bude vždy silnejší s Adrianom, ktorý sa koncentruje na F1.”