logo F1online.sk

Na Ferrari nám stále niečo chýba, povedal po piatku Verstappen

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2023

Red Bull je v Monaku v trochu netradičnej pozícii. Na podujatie neprišiel v úlohe absolútneho favorita víkendu, ale musí sa obzerať cez rameno, keďže jeho konkurentom by to mohlo v Monte Carle dobre sadnúť, zvlášť v kvalifikácii. Počiatočné piatkové skúsenosti to dokazujú, aj keď Max Verstappen opanoval druhý voľný tréning.

Holandský pretekár sa v prvom voľnom tréningu nesmierne trápil. Auto narážalo do zeme, jazda nebola vôbec dobrá a na časoch to bolo cítiť. V druhom tréningu sa to o poznanie zlepšilo a Max napokon zapísal najrýchlejší čas piatkového programu. Po skončení prvého dňa v Monaku však predsa nebol úplne spokojný a tvrdí, že na Ferrari jeho tím trochu stráca.

„Prvý tréning bol dosť náročný a nebol som spokojný s jazdou na trati, cez obrubníky, cez hrbole a pod. Druhý tréning už bol oveľa lepší, auto bolo omnoho konkurencieschopnejšie, ale zvlášť v porovnaní s Ferrari nám stále chýba dostatočne kvalitná jazda, teda ako auto zvláda prejazd cez obrubníky, hrbole, stúpania a klesania,“ povedal po piatku Verstappen.

„Musíme na tom pred sobotou zapracovať, pretože môžete vidieť, že sú veľmi blízko a potrebujeme trochu viac, aby sme sa v kvalifikácii dokázali udržať pred nimi,“ dodal.

Na otázku, či sa po zmenách medzi prvým a druhým tréningom môže Red Bull ešte posunúť a ešte zlepšiť nastavenie, Max odpovedal: „Môžeme pokračovať týmto smerom ďalej a dúfajme, že sa to bude ďalej zlepšovať.“

„Auto je zvládnuteľné a umožní vám poskladať kolo, viac zatlačiť a dostať sa blízko k múrom. Bol to náročný štart, ale deň skončil dobre,“ dodal Max.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez to mal trochu opačne. Kým v prvom tréningu bol pomerne spokojný, v tom druhom sa trápil. Celkové štvrté, resp. siedme miesto to aj potvrdzujú a minuloročný víťaz zatiaľ nemá našliapnuté najlepšie.

„Nebol to pre nás najlepší deň a auto nemalo najlepšie tempo,“ povedal po piatku nespokojne Sergio Pérez. „Myslím si, že prvý tréning bol v tomto smere lepší než druhý. Máme mnoho vecí, ktoré po týchto zmenách potrebujeme preskúmať a vybrať to najlepšie pre sobotnú kvalifikáciu. Musím si sadnúť s chlapcami a celé si to prejdeme, pretože na tejto trati sa každá milisekunda dokáže postarať o rozdiel.“

„Myslím si, že to bude náročné a tesné. Musíme dobre zvládnuť pneumatiky a dostať ich v správnom čase do správneho okna,“ povedal Pérez.