logo F1online.sk

V Monaku môžeme len ťažko využiť naše prednosti, hovorí Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2023

Ukončí Monako hegemóniu Red Bullu? Ak by sa tak stalo, určite to nezmení absolútne nič na poste najväčšieho favorita pre zvyšok sezóny, ale na okruhu v Monte Carle rozhodne nebudú môcť „červení býci“ využiť svoje najsilnejšie stránky. Uvedomuje si to aj pilot stajne Sergio Pérez.

DRS, maximálna rýchlosť na rovinkách, práca s pneumatikami ani aerodynamický prítlak na tejto trati nehrajú žiadnu rolu. Tu potrebujete mechanický prítlak a hlavne dokonalú kvalifikáciu. Nič z toho nebolo v doterajšom priebehu sezóny silnou stránkou Red Bullu, ale to nič nemení na tom, že by nás nemalo prekvapiť, keby bol po roku na najvyššom stupienku opäť Sergio Pérez.

„Určite vieme, že toto nie je náš najsilnejší okruh,“ prehlásil bez okolkov mexický pretekár. „Vieme, že len ťažko tu budeme môcť využiť naše prednosti.“

„Myslím si, že v sobotu potrebujete hlavne dobre zahriať pneumatiky; to je na tejto trati rozhodne kľúčové. Povedzme to tak, že toto pre nás nie je najlepší okruh, ale uvidíme. Stále je to Monako a stať sa môže čokoľvek.“

„Určite očakávam, že Fernando a Ferrari budú na tejto trati silní, podobne ako v Baku, a Mercedes by sa takisto mohol dostať do boja,“ myslí si Pérez.

Prílišnou sebadôverou nesršal pred novinármi ani jeho tímový kolega Max Verstappen, ale to ešte neznamená, že si Holanďan pred Monakom neverí. V roku 2021 tu po poruche Charlesa Leclerca zvíťazil a vlani skončil tretí po kontroverznej nehode Sergia Péreza v kvalifikácii. Všetko je otvorené a Monako nám môže nachystať nejedno prekvapenie.

„Myslím si, že to bude náročnejšie a trochu vyrovnanejšie, ale stále máme dobré auto. Musíme sa pokúsiť vyťažiť z neho maximum,“ hovorí Verstappen. „Vieme, že kvalifikácie obyčajne nie sú našou prednosťou, ale stále sme v tomto roku vybojovali párkrát pole position, takže to nie je nemožné. Monako vám určite môže pripraviť nejaké prekvapenie.“

„Radšej nech je auto rýchle na väčšine okruhov. Monako nie je ideálne, ale stále je to v poriadku. Sú to jediné preteky v kalendári, skrátka chceme dobrý výsledok. Samozrejme, že chcem vyhrať, ale ak sa to nepodarí, tak vezmem body a ideme ďalej,“ dodal Max.

Súvisiace články