logo F1online.sk

Podľa Marka je adeptom na víťazstvo v Monaku Ferrari: Pretekové tempo tu nehrá úlohu

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 5. 2023

Napriek tomu, že Red Bull dominantným spôsobom ovládol všetkých doterajších päť pretekov, v Monaku by teoreticky mohol ťahať za kratší koniec. Prečo? Rakúsky celok je totiž v nedeľu nedostihnuteľný, avšak v kvalifikácii mu vie byť vyrovnaným súperom minimálne Ferrari – a práve sobotný výsledok je, ako vieme, na tomto okruhu mimoriadne dôležitý.

V doterajších piatich pretekoch sa trikrát radoval z víťazstva Max Verstappen a dvakrát Sergio Pérez. Red Bull má v súčasnosti pred druhým Aston Martinom v Pohári konštruktérov už 122 bodový náskok, no v Monaku mu to môže byť, hovorovo povedané, figu platné.

V úzkych uličkách kniežactva totiž zohráva väčšiu úlohu než preteková, kvalifikačná rýchlosť – a v sobotu dokáže Red Bullu konkurovať prinajmenšom Ferrari.

Helmut Marko si to dobre uvedomuje a preto označuje za favorita víkendu tím z Maranella.

„V Monaku sa nemôžeme spoliehať na naše pretekové tempo,“ vyslovil sa 80-ročný Rakúšan pre nemecký Motorsport-Magazin.com

„Kto jazdí vpredu, udáva tempo,“ poznamenal poradca Red Bullu, čím zdôraznil dôležitosť sobotnej kvalifikácie.

„Opotrebovanie pneumatík nebude rozhodujúce. Nie sú tu rovinky, kde by sa prejavila naša rýchlostná výhoda,“ povedal rodák z Grazu, ktorý za najväčšieho ašpiranta na víťazstvo v nedeľných pretekoch považuje Ferrari.

„Doteraz sme mohli vidieť, že Ferrari je niekedy v pomalších zákrutách rýchlejšie ako Red Bull. V každom prípade, budú to vzrušujúce preteky a uvidíme, ako dopadnú,“ doplnil Marko.