logo F1online.sk

Verstappen: Nikdy som o Red Bulle nepochyboval, ale musíte byť trpezlivý

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2023

Od premiéry Maxa Verstappena v Red Bulle po zisk jeho prvého titulu majstra sveta to trvalo vyše päť rokov. Z dnešného pohľadu sa to možno nezdá tak veľa, ale Holanďan čakal na titul dlhšie, než je dĺžka pôsobenia Charlesa Leclerca vo Ferrari. Sám preto hovorí, že je dôležité obrniť sa trpezlivosťou.

Verstappen zažil premiéru ako z ríše snov, keď už na svojej prvej veľkej cene s Red Bullom, v Španielsku v roku 2016, oslavoval prvé víťazstvo v kariére. Potom nasledovalo niekoľko rokov bojov s Danielom Ricciardom, spoľahlivosťou a kvalitou motorov Renault a desiatky víkendov s pohľadom do výfukov Mercedesu.

Po čiastkových úspechoch priniesol rok 2021 konečne to, na čo Max tak dlho čakal a na čo sa tak dlho pripravoval. V priamom súboji s Lewisom Hamiltonom obstál na jednotku a nakoniec dokráčal až na vrchol. Len málokomu vtedy zišlo na um, že od jeho prvého víťazstva v Španielsku prešlo asi päť a pol roka, čo je dosť dlhá doba.

„Nikdy som nepochyboval, ale musíte byť trpezlivý,“ odpovedal Verstappen na otázku, či mu niekedy zišlo na um, že Red Bull nemusí byť tým správnym miestom. „Myslím si, že som sa za tie roky naučil poriadnej trpezlivosti, ale tomuto projektu som vždy veril, pretože som videl tvrdú prácu týchto ľudí a ich motiváciu v úsilí vrátiť sa na čelo.“

„Nemôžete si to jednoducho vynútiť. Viete, keď sme boli tretí najrýchlejší tím, nemohli ste povedať, že musíme vyhrať teraz. Je to proces,“ povedal Verstappen.

Skutočným obratom bola výmena motorov Renault za Hondu. Red Bull tým odstránil z cesty najväčšiu prekážku a mohol „uvoľniť uzdu“ Adrianovi Neweymu, ktorého architektúra motorov Renault miestami privádzala do zúfalstva.

„V jednom okamihu to do seba skrátka zapadlo. Z roka na rok sme skutočne urobili skok vpred,“ spomína Verstappen. „Samozrejme, s odstupom času je jednoduché povedať: ‚Áno, videl som, že sa to blíži, bla bla…‘ Skrátka nikdy neviete, ale neprestal som veriť, že sme na ceste nahor. Cítil som, že niekam smerujeme.“

„Mali sme roky, keď sa nám rozpadali dodávky motorov, potom sme sa zas trápili. Niekedy sme mali celkom slušný balík, ale zase nám chýbala maximálka na rovinkách. Za takých okolností je veľmi ťažké ukázať skutočný potenciál.“

„Keď prišla Honda, zase sme mali trochu práce, ale asi po roku sme podľa mňa boli veľmi konkurencieschopní, čo bolo skvelé vidieť,“ dodal Max.