logo F1online.sk

Piero Ferrari: Newey nechcel opustiť Anglicko, Vasseurovi dajme čas

Piero Ferrari
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2023

Chýbal Ferrari k naplneniu najvyšších ambícií v posledných pätnástich rokoch jeden človek? Čo ak by bol Adrian Newey v poslednej dekáde zamestnancom Ferrari? Vyzerala by história tohto tímu inak? Podľa slov Piera Ferrariho táto otázka nie je namieste, keďže sám Adrian vraj do Talianska pricestovať nechcel.

Už nejedenkrát sa objavil názor, že Ferrari dopláca na svoju geografickú polohu. Najskúsenejšie mozgy vo Formule 1 sa nachádzajú v srdci „Motorsport Valley“ v Anglicku. Aj keď je Taliansko svojím počasím a kuchyňou lákavou destináciou, Ferrari má problém do svojich radov prilákať najväčšie hviezdy konkurenčných tímov sídliacich v Anglicku.

Na rovnaký problém narazili páni v Maranelle aj pri svojom úsilí angažovať najúspešnejšieho dizajnéra všetkých čias – Adriana Neweyho. Niežeby o jeho služby nemali záujem, ale narazili na prostú Neweyho neochotu opustiť svoj domov.

„Lucovi di Montezemolovi a Jeanovi Todtovi povedal nie,“ priznal v rozhovore pre taliansky magazín Autosprint viceprezident talianskeho celku Piero Ferrari.

„Podľa všetkého sa nechcel sťahovať – má rád život v Anglicku. Okrem toho, bez ohľadu na jeho nespochybniteľné schopnosti, nepracuje sám, ale má okolo seba veľmi dobrý tím,“ povedal syn legendárneho Enza.

Ten pohovoril aj o doterajšom priebehu sezóny, ktorý je pre Ferrari ďalším sklamaním. Tím má veľké problémy dostať sa na pódium a v prvých piatich pretekoch novej sezóny viala vlajka Ferrari „na bedni“ len raz – zásluhou Charlesa Leclerca v Azerbajdžane.

„Vedeli sme, že to bude náročné, ale musíme si poradiť s tým, čo máme v rukách,“ povedal na margo výkonu svojho tímu Piero.

„Vo Formule 1 nie je jednoduché nájsť tie správne riešenia. Vaše investície sú obmedzené rozpočtovým stropom. Stále môžete pracovať, ale nemôžete pracovať na všetkom, čo by ste chceli.“

„Problém spočíva v tom, že pri využití maximálnych povolených nákladov, musíte súčasne balansovať medzi vylepšením tohtoročného auta a neskompromitovaním vývoja toho budúcoročného,“ dodal Ferrari.

Ten bol opýtaný aj na počínanie nového lídra v Maranelle. V januári zasadol do kresla šéfa stajne Frédéric Vasseur. Ako to už pri takýchto zmenách býva zvykom, Piero vyzval fanúšikov, aby boli trpezliví.

„Musíme mu dať čas, aby mal možnosť problémy pevne uchopiť. Tento človek rozumie pretekaniu veľmi dobre, pracuje v tomto prostredí už dlhé roky a zaslúži si našu dôveru. Potrebujeme ľudí s rozličnými skúsenosťami,“ hovorí Ferrari.

„Keď sa pozriete na jeho minulosť, tak ním vykonané zmeny, najímanie nových ľudí a pod., prinášali ovocie. Niektoré veci zvládame dobre, ale na iné potrebujeme špecialistov, ktorých musíme priviesť zvonku,“ vysvetlil Ferrari.

Súvisiace články