logo F1online.sk

Alonso si podľa Jordana môže za nevydarené prestupy sám: Chcel peniaze

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2023

Fernando Alonso bude už asi navždy patriť k jazdcom, ktorých čísla nezodpovedajú ich talentu a schopnostiam. Španielsky pretekár rozhodne patrí k najrýchlejším jazdcom posledných desaťročí – možno aj k najrýchlejším jazdcom vôbec –, ale víťazstvom skončilo „len“ 8,86-percenta veľkých cien, ktorých sa zúčastnil. Podľa bývalého šéfa a majiteľa tímu Eddieho Jordana si za to môže sám.

Lewis Hamilton 32,7-percenta, Michael Schumacher 29,64-percenta, Ayrton Senna 24,47-percenta. Z najlepšej dvadsiatky historických tabuliek sú na tom horšie než Alonso len Graham Hill (osem percent), Kimi Räikkönen (šesť percent) a Jenson Button (necelých päť percent).

Len čisto pre porovnanie, keby sa Juan Manuel Fangio zúčastnil rovnakého počtu pretekov ako Alonso, tak by so svojou úspešnosťou 47-percent (24 víťazstiev v 51 pretekoch) vystúpil na najvyšší stupienok celkovo asi 170-krát. Aj to celkom pekne ilustruje, ako sa Formula 1 za tie roky zmenila.

Boli zlé rozhodnutia v priebehu Alonsovej kariéry zapríčinené prostou smolou alebo si to všetko zapríčinil sám? Bol iba v nesprávnom čase na nesprávnom mieste alebo sa v kritickom okamihu jednoducho mohol a mal rozhodnúť inak?

Eddie Jordan ho v podcaste Formula Success kritizoval za jeho rozhodnutia a prehlásil, že mu v rozhodujúcom okamihu záležalo viac na peniazoch než na titulových šanciach.

„Nikdy sa nepozeraj späť,“ povedal Jordan. „Musí sa opýtať sám seba a musí sa tiež opýtať Flavia Briatoreho – s Flaviom sme veľmi dobrý priatelia –, ale musíte si uvedomiť, že Fernando Alonso išiel po peniazoch.“

„Vyberal si svoje pôsobiská na základe ponúkaných peňazí, než by dostal od iného tímu, v ktorom by mal pravdepodobne väčšiu šancu na zisk titulu majstra sveta.“

„Teraz to podľa mňa ľutuje. Zarobil veľmi veľa peňazí, ale keď sa niekedy obzriete späť, považujete svoje rozhodnutie za chybu. Keby tu teraz sedel oproti mne, povedal by som mu, že podľa mňa sa dopustil chyby,“ povedal Jordan.

„Stále sa mu podarilo zanechať skvelý odkaz, dvakrát sa stal majstrom sveta, ale v hĺbke srdca vie, že sa mu to mohlo podariť aj päťkrát alebo šesťkrát,“ dodal Eddie.

Súvisiace články