logo F1online.sk

Jordan: Verstappen sa stane najlepším jazdcom všetkých čias, Hamilton by mal opustiť Mercedes

Max Verstappen
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 5. 2023

Na akých métach sa zastaví kariéra Maxa Verstappena? Pilot Red Bullu čoskoro prekoná Ayrtona Sennu a jeho 41 víťazstiev, čím sa zaradí na piate miesto histórie. Aj keď sám tvrdí, že ho čísla nezaujímajú a vo Formule 1 nebude do štyridsiatky, vo veku 25 rokov má stále mnoho pred sebou a podľa slov Eddieho Jordana bude na konci kariéry považovaný za najväčšieho velikána všetkých čias.

Na konci sezóny sa môže Verstappen zaradiť do exkluzívneho klubu jazdcov s minimálne tromi majstrovskými titulmi: Schumacher, Hamilton, Fangio, Prost, Vettel, Brabham, Stewart, Lauda, Piquet a Senna.

Pri súčasnej forme a náskoku Red Bullu môžu jeho čísla strmo stúpať aj v nasledujúcich rokoch. Súperi to budú mať pri naháňaní dominantného monopostu RB19 nesmierne náročné a Eddie Jordan neočakáva, že by mohli Verstappena skoro dohnať.

„Naozaj verím, že sa z neho časom stane najlepší jazdec všetkých čias. Držme mu palce, aby bol zdravý a nič sa mu nestalo,“ povedal v podcaste Formula For Success Eddie Jordan.

„V kokpite je skutočne fenomenálny. Je agresívny, keď potrebuje byť agresívny, je tvrdý, keď potrebuje byť tvrdý, ale je tiež chytrý.“

„Musí si však držať palce, aby – zvlášť po smrti Dietricha Mateschitza – tím nestratil svoju silu. S ľuďmi ako Christian Horner a Adrian Newey nemám v krátkodobom horizonte veľké obavy a myslím si, že s nimi bude Max postupovať od jedného úspechu ku druhému. Momentálne by som nechcel byť jazdcom vo Formule 1 s ambíciou stať sa majstrom sveta,“ dodal Jordan.

Ten sa vo svojej rozprave dotkol aj situácie okolo Lewisa Hamiltona, pre ktorého sa ôsmy majstrovský titul stal kryptonitom. V roku 2021 bol blízko, ale roky 2022 a 2023 priniesli trápenie a sedemnásobný šampión stále čaká na svoje prvé víťazstvo v ére prísavného efektu.

Mercedes nezačal dobre ani rok 2023 a Lewis môže len bezmocne sledovať dominanciu Red Bullu. Podľa Jordana nastal čas, aby sa posunul ďalej.

„Musí odtiaľ odísť. Musí sa posunúť ďalej, ako to urobil pri odchode z McLarenu v roku 2012. Odíď z Mercedesu, Lewis. Je čas skúsiť niečo nové inde,“ vyzval sedemnásobného šampióna Jordan.

Súvisiace články