logo F1online.sk

Coulthard: Akonáhle sa Mercedes zlepší, Hamilton bude mať oproti Russellovi navrch

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 5. 2023

Ktorý z jazdcov Mercedesu má navrch? Lewis Hamilton? George Russell? Ťažká otázka, na ktorú je ešte ťažšie odpovedať. Zatiaľ čo mladší z britskej dvojice si o čosi lepšie počína v kvalifikácii, sedemnásobný šampión je obvykle rýchlejší v nedeľných pretekoch. David Coulthard sa v tejto polemike prikláňa na strana Hamiltona. Tvrdí, že tým lepším pretekárom je on, čo sa naplno ukáže v momente, keď sa bude „Meďák“ opätovne pohybovať na špici.

Rovnako ako v ročníku 2022, aj v tomto roku vstúpil Mercedes do sezóny nesprávnou nohou. Po piatich pretekoch má na konte len jedno chudobné pódium a v Pohári konštruktérov mu patrí nelichotivá tretia priečka.

Medzi jazdcami Mercedesu je to v súčasnosti nesmierne vyrovnané, bodovo ma o čosi navrch Lewis Hamilton. Patrilo by sa však pripomenúť, že Georgea Russella pripravila v Austrálii o cenné body technická porucha.

Tak či onak, to, že rozdiel medzi pretekármi tímu z Brackley je len minimálny, azda všetci vidíme. Bolo by tomu tak avšak aj v momente, keď by sa Mercedes prinavrátil na čelo?

David Coulthard si myslí, že v tomto prípade by George Russell ťahal za kratší koniec.

„Toto je najlepšie auto, aké kedy George šoféroval – nezabudnite, že bol dlhé roky vo Williamse. Na druhej strane, toto nie je zrovna najlepšie auto, aké kedy riadil Lewis,“ poznamenal 52-ročný Škót.

„Mysľou je niekde inde, auto mu nevyhovuje, hrá na jeho silné stránky a vidíte, že s ním bojuje, pretože nie je stabilné.“

„Sú to [Hamilton a Russell, pozn. red.] dvaja jazdci v rôznych fázach kariéry,“ povedal. „Mocný Lewis tam stále je, len sa skutočne neukáže, kým Mercedes nebude taký silný, ako kedysi.“

Coulthard očakáva, že keď sa Mercedes opäť dostane na výslnie, tak Hamilton v internom súboji Russella porazí.

„George je nesmierne konzistentný. Toto je najlepšie auto, na akom kedy jazdil. Zároveň nemusí riešiť veci, aké rieši Lewis, ktorý si pokladá otázky: ´Podpíšem zmluvu na ďalší rok? Môžem vyhrať ďalšie majstrovstvá sveta?´ Má toho na tanieri veľmi veľa.“

„George odvádza skvelú prácu a je pre tím absolútnym prínosom.“

„To ale neznamená, že Lewis neodvádza skvelú prácu, znamená to len, že mu auto nevyhovuje a keď sa to zmení, očakávajte, že Russell veľmi rýchlo pocíti, prečo je sedemnásobným majstrom sveta,“ dodal Coulthard.

Súvisiace články