logo F1online.sk

Koľko budeme mať o rok šprintov? Asi osem, naznačuje Domenicali

Pole po štarte šprintu na VC Azerbajdžanu
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 5. 2023

Niektorí si ich nevedia vynachváliť, iní ich zatracujú. Reč je o šprintoch. Či už patríte k ich podporovateľom alebo naopak k odporcom, vedzte, že ich počet v nasledujúcej sezóne nijak dramaticky neporastie, no ani sa nezníži. Zatiaľ čo v aktuálnom ročníku je šprintov na programe šesť, o rok by ich mohlo byť osem. Naznačil to Stefano Domenicali.

Domenicali poprel správy o tom, že by sa šprintové preteky mali stať pevnou súčasťou každého zo súťažných víkendov. Poznamenal, že by bol rád, ak by bolo šprintov v budúcom roku približne trikrát menej ako samotných nedeľných pretekov.

Keďže by sa v budúcom roku malo uskutočniť 24 veľkých cien, vychádza nám to tak, že šprintov sa bude konať pravdepodobne osem.

„Nechceme sa dostať do situácie, keď bude v budúcnosti súčasťou každého jedného podujatia šprint,“ vyslovil sa v rozhovore s analytikmi z Wall Street Stefano Domenicali. „Chceme, aby bol ich počet obmedzený a aby boli súčasťou približne tretiny podujatí. Zároveň chceme pridať šprintom prostredníctvom trofejí na športovej hodnote a postarať sa o to, aby napredovali aj komerčne. Myslím si, že je to správna cesta.“

Domenicali uviedol, že každý jeden zo športov musí kráčať s dobou a niekedy sa aj odhodlať vykonať pomerne razantné zmeny – rovnako tak aj Formula 1.

„Vidím dnes trend vo všetkých športoch nebyť stabilný, povedzme, nezostať v súlade so starými nariadeniami,“ povedal. „Inšpirujeme sa tým, čo urobil bejzbal a tým, čo urobila NBA.“

„Všetky profesionálne športy musia reagovať na požiadavky zo strany fanúšikov, promotérov a partnerov, len tak sa stanú zábavnejšími.“

Podľa Domenicaliho sa nový šprintový formát zatiaľ stretáva s pozitívnou odozvou. Nevylúčil však, že by mohol byť ešte v tomto roku do určitej miery pozmenený.

„Zmeny v šprintovom formáte sme samozrejme vykonali v súlade s tímami a FIA,“ nechal sa počuť Domenicali. „Pretože, ako viete, naším úmyslom je zabezpečiť, aby sa počas súťažného víkendu na trati neustále niečo dialo. Prvý z tohtoročných šprintov dopadol nad očakávania. Každý z našich partnerov, promotérov, mediálnych partnerov a tímov to vníma veľmi pozitívne.“

„Samozrejme, ak sa na konci leta ukáže, že by sme niektoré veci mohli robiť aj lepšie, tak sa z toho poučíme. Vo všeobecnosti bol ale prvý tohtoročný šprintérsky víkend skvelý. Platí však, že vždy, keď chcete vykonať nejaké zmeny vo veľmi štandardizovanom ekosystéme, reakcia tradičných fanúšikov je tá, na ktorú musíte čakať dlhšie. U nových fanúšikov sme ale zaznamenali zväčša veľmi pozitívnu reakciu,“ uzavrel Domenicali.

Súvisiace články