logo F1online.sk

Russell dúfa, že vylepšenia chystané do Imoly prekročia očakávania

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 5. 2023

Svet plný paradoxov. Mercedes je v pretekovom tempe priemerne tak o sekundu rýchlejší než v kvalifikačnom, kým Ferrari je na tom presne opačne. Úplne rovnako potom vyzerajú aj emócie, sobotu Mercedes uzatvára na vlne pesimizmu, nedeľu zas končí optimisticky; a Ferrari je na tom presne naopak.

Šieste a trináste miesto na štarte pretekov nevyzeralo ako svetoborný výsledok, ale Mercedes napriek tomu opúšťa Miami s lepším skóre než Ferrari. Možno to vôbec nazvať prekvapením? Iste, tím okolo Lewisa Hamiltona a Georgea Russella nepatril v Baku k najviditeľnejším, ale pretekové tempo bolo v doterajšom priebehu sezóny silnou stránkou monopostu W14.

Russell si vďaka nemu v Miami prekliesnil cestu dopredu, prekonal Pierra Gaslyho, Carlosa Sainza a nakoniec skončil tesne za pódiom.

„Cítim sa nabudený, pretože už je to nejaký čas, čo sme zažili preteky ako tieto, keď sa nám podarilo pár dobrých predbiehacích manévrov, mali sme relatívne dobré tempo a cítil som sa v kokpite dobre,“ povedal štvrtý muž v cieli George Russell.

„Iste, rád by som bol o tri pozície vyššie, ale vieme, ako na tom sme a štvrté miesto bolo dnes maximom. Bol to dobrý deň. Zajtra si so všetkými sadnem a zistíme, ako sa môžeme posunúť ďalej,“ dodal britský pretekár.

Ten už, podobne ako celý Mercedes, odpočítava dni do Imoly. Tam Mercedes nasadí dlho očakávaný upgrade, ale pri strate sedem sekúnd na Alonsa a tridsaťtri sekúnd na Verstappena je namieste otázka, čo môžu „čierne šípy“ v Taliansku dokázať. Mercedes na jednej strane krotí očakávania, ale na druhej o týchto vylepšeniach rozprával toľko, že je skrátka nemožné zahnať zvedavosť.

„S Imolou sú spojené veľké očakávania, ale dnes sme skončili nejakých tridsať sekúnd za víťazom a dosť ďaleko za Fernandom,“ hovorí Russell.

„Vylepšenia nás posunú o krok správnym smerom, o tom nepochybujem, ale nebudú znamenať prelomovú zmenu. Auto je v súčasnosti trochu nepredvídateľné, takže dúfajme, že tieto zmeny prekročia naše očakávania, ale čaká nás ešte dlhá cesta,“ dodal George.