logo F1online.skF1online.sk

Mali sme šťastie, ale auto bolo naozaj rýchle, hovorí Magnussen

Kevin Magnussen
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2023

Takéto príbehy nás proste bavia. Môžeme si o Haase myslieť čokoľvek, ale je to skutočný Dávid medzi Goliášmi, ktorého nesmiete nikdy podceňovať. V Miami fungoval monopost najmenšej stajne na rošte priam perfektne a výsledkom je ďalší pamätný výsledok pre domáci celok. Opäť sa oň postaral Kevin Magnussen.

Dánsky pretekár oživil spomienky na fenomenálnu Brazíliu 2022, keď nečakane vybojoval pre svoj tím pole position. V Miami bol opäť v správnom čase na správnom mieste, zajazdil dobré kolo a potom mu pomohlo šťastie.

Výsledkom je krásne štvrté miesto a štart z druhého radu na domácej pôde. Za sebou nechal Haas aj veľmoci – vrátane továrenských tímov Alpine a Mercedes – a podčiarkol skutočnosť, že monopost VF-23 je skutočne vydareným dielkom.

Haas priviezol do Miami vylepšenia a už v piatok ukazoval, že má veľmi dobré tempo – nielen na pomery stredu poľa, ale veľmi dobré tempo vo všeobecnosti – a v kvalifikácii dokázal aj s prispením okolností prekvapiť. Základom úspechu však podľa jedného z hrdinov soboty nebolo šťastie, ale tempo jeho monopostu.

„Auto bolo naozaj rýchle,“ povedal o hlavnej príčine svojho nečakaného úspechu Magnussen. „Moje prvé kolo na použitých pneumatikách bolo pomerne slušné a potom prišli červené vlajky, takže sa už nikto nemohol zlepšiť. Mal som ešte k dispozícii čerstvú sadu, takže možno by som sa zlepšil, ktovie, čo všetko bolo možné.“

„Máme štvrté miesto a mali sme trochu šťastie, ale dúfam, že v nedeľu nás čaká dobrý deň a dokážeme získať nejaké dobré body,“ povedal Kevin, ktorý zostáva pred nedeľnými pretekmi nohami na zemi.

„Bodovaná desiatka bude cieľom, niečo ešte lepšie by bolo ťažké. Myslím si, že máme okolo seba množstvo rýchlych áut a aj po štarte zo štvrtého miesta potrebujete naozaj dobré preteky, aby ste skončili v najlepšej desiatke. Musíme teda získať body,“ vytýčil svojmu tímu cieľ Magnussen.

Zdá sa, že privezené vylepšenia nakoniec fungovali dobre a pomohli Haasu dosiahnuť tento výsledok. Sú to domáce preteky a lepšie načasovaný úspech si v tíme ani nemohli priať.

„Tento víkend sme boli konzistentne rýchli, a to nielen pri pohľade na časy, ale aj pocit v aute bol skvelý. Poslali sme auto na trať a fungovalo. Naozaj sme naňho príliš nesiahli, len sme vykonali pár úprav,“ povedal Magnussen, ktorý sa z osemnásteho miesta v Baku vyšvihol na štvrté v Miami.

„Priviezli sme upgrade. Máme tu novú podlahu, čo nám, zdá sa, pomohlo. Podľa mňa nám pomohol aj charakter okruhu a naše auto na tejto trati funguje o niečo lepšie,“ dodal.

Jeho tímový kolega Nico Hülkenberg počas víkendu potvrdzoval veľmi dobrú rýchlosť Haasu, miestami bol dokonca rýchlejší než Magnussen, ale nedokázal poskladať ideálne kolo v čase, keď na tom najviac záležalo, a nakoniec odštartuje z dvanásteho miesta.

„Auto bolo dobré a určite sme mali byť v najlepšej desiatke,“ povedal s ľútosťou po kvalifikácii Hülkenberg. „Bohužiaľ, môj posledný pokus bol ovplyvnený premávkou v prípravnom kole a moje najlepšie kolo v Q2 som zajazdil na použitých pneumatikách.“

„Je to trochu frustrujúce a veľká škoda, pretože auto malo na oveľa lepší výsledok a bol v ňom oveľa väčší potenciál. Som však optimistický, monopost fungoval od prvého kola dobre, táto trať mu sedí a mne sa tu tiež páči, čo je veľké pozitívum pred nedeľnými pretekmi,“ dodal Hulk.

Súvisiace články

Diskusia