logo F1online.sk

Newey zostane v Red Bulle aj po roku 2023, potvrdil Marko

Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 5. 2023

Najúspešnejší formulový dizajnér všetkých čias Adrian Newey sa do dôchodku nateraz nechystá. Súčasťou Red Bullu zostane aj po roku 2023, čo medzičasom potvrdil už aj Helmut Marko.

Red Bull tak o svoj inžiniersky klenot zatiaľ nepríde. Tím z Milton Keynes sa na služby 64-ročného Brita, ktorý navrhol všetkých šesť majstrovských áut rakúskeho celku, bude môcť spoliehať aj naďalej.

Ako prvý informoval o Neweyho zotrvaní v Red Bulle ešte v pondelok Motorsport.com. Teraz túto informáciu potvrdil aj Helmut Marko.

„Predĺženie zmluvy s Adrianom Neweym  ukazuje, že pokračujeme v budovaní kontinuity a že máme mimoriadne príjemnú pracovnú atmosféru,“ vyjadril sa Helmut Marko pre nemecký Auto Bild.

„Adrian je s nami sedemnásť rokov a hoci sa nejedná o doživotnú zmluvu, dúfam a som si istý, že zostane súčasťou Red Bullu až do jeho odchodu do dôchodku, a to aj napriek tomu, že vždy dostával a bude dostávať atraktívne ponuky od konkurencie.“

Adrian Newey započal svoju púť vo Formule 1 ešte v tíme Emersona Fittipaldiho. Následne sa premiestnil do tímu March, odkiaľ putoval do Williamsu a následne do McLarenu.

Hoci stál za vznikom majstrovských áut už v Grove či Wokingu, za jeho najúspešnejšie pôsobisko je právom označované účinkovanie v Red Bulle, s ktorým sa až šesťkrát tešil z Pohára konštruktérov.

Aké je tajomstvo tejto úspešnej spolupráce? Primerane voľný režim, ktorým Newey disponuje. „Adrian nemusí byť zapojený na dennej báze alebo sa vyjadrovať ku každej jednej téme,“ vysvetlil v minulosti šéf Red Bullu Christian Horner, podľa ktorého je Brit nielen odborníkom na aerodynamiku, ale rovnako sa orientuje aj v problematike pohonných jednotiek.

„Adrian je odborníkom v mnohých oblastiach,“ pokračoval v chvále Horner. „Môžeme čerpať z jeho bohatých skúseností a vedomostí a navyše je vynikajúci v práci s našimi mladými ľuďmi. Vždy je nesmierne motivovaný a s veľkým záujmom sleduje, čo sa deje v motorovom oddelení a v technologickom centre.“

„Adrian je veľmi kompetentný inžinier, a to aj v spojitosti s procesom spaľovania,“ povedal pred časom 49-ročný Angličan.

Súvisiace články