logo F1online.sk

Roman Staněk vybojoval v F2 svoje prvé body, v šprinte zvíťazil Bearman

Roman Staněk
© Archív Romana Staňka
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 4. 2023

Bláznivý šprint Formuly 2 v Baku ukončila tvrdá nehoda. Z najlepšej dvanástky celkového hodnotenia šampionátu ho dokončili len dvaja. Preteky poznačené nebezpečne vyzerajúcim incidentom napokon vyhral junior Ferrari Oliver Bearman. Český pretekár Roman Staněk sa dokázal vyhnúť problémom a nakoniec zaknihoval svoj prvý bod, keď dostal svoj Trident do cieľa na ôsmom mieste.

Vyhnúť sa problémom je vo Formule 2 základom úspechu a dvojnásobne to platí pre podujatie v Baku. Potvrdilo sa to aj v tomto roku pri záverečnom incidente v prvej zákrute. Práve toto sa podarilo aj trojici Bearman – Vesti – Crawford. Ani jeden z nich sa pred nehodou nepohyboval v najlepšej trojke, ale nakoniec si trofeje odniesli domov oni.

Incident prišiel vhod aj českému pretekárovi Romanovi Staněkovi. Preteky začal dobre, keď sa po odstúpeniach Richarda Verschoora, Zanea Maloneyho a Ralpha Boschunga posunul o tri priečky vyššie. Roman mal tempo a pokúsil sa dostať ešte vyššie, ale nevyšiel mu útok na Enza Fittipaldiho, keď nedobrzdil do prvej zákruty a prepadol sa na trináste miesto.

„Bohužiaľ som tam do prvej zákruty brzdil príliš neskoro a došlo aj ku kontaktu s bariérou, čo ovplyvnilo zvyšok mojich pretekov,“ povedal po pretekoch Staněk.

Ten sa takmer tiež stal obeťou radu záverečných incidentov. Okrem iných sa v prvej zákrute roztočil aj Jack Doohan, ktorému sa síce Roman dokázal vyhnúť, ale nemálo pri tom stratil.

„Musel som spomaliť a vyhnúť sa mu, inak som mohol po tom druhom reštarte zabojovať o viac,“ povedal Roman.

Víkendový program Formuly 2 vyvrcholí hlavnými pretekmi v nedeľu od 9:35. Z pole position odštartuje sobotný víťaz Bearman, Staněk bude stáť na jedenástom mieste.