logo F1online.sk

Svätožiara zrejme zachránila ďalší život, Daruvala môže ďakovať anjelom strážnym

Nehoda Victora Martinsa a Jehana Daruvalu
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 4. 2023

Formula 2 nám v Baku každoročne pripraví neskutočné divadlo, možno až príliš neskutočné. Na tejto trati sú nehody absolútne bežné a zvlášť v juniorských kategóriách, keď sa stretnú mladé a horúce hlavy s technikou náročnou na prevádzku. Práve tieto okolnosti sa zišli pri záverečnom reštarte šprintu Formuly 2 v Baku.

Prakticky celé čelo pretekov sa ocitlo v bariére. Reštart, ktorý si vyžiadala nehoda Roya Nissanyho, bol strojcom veľkej nehody v prvej zákrute. Druhý Victor Martins sa pokúsil zaútočiť na vedúceho Dennisa Haugera, ale brzdy aj pneumatiky boli zrejme príliš studené a ani jeden z nich sa do zákruty nevošiel.

Vedúce autá „zapichnuté“ v bariérach spôsobili reťazovú reakciu a Martins zastavil priamo v ceste Jehana Daruvalu, ktorý práve útočil na štvrtého Olivera Bearmana, a stojacemu monopostu sa už nedokázal vyhnúť. Nasledoval tvrdý náraz, pri ktorom monopost indického pretekára prešiel priamo popod ten Martinsov. Dovolíme si povedať, že Jehan bude po týchto pretekoch ďakovať všetkým svätým aj strojcom svätožiary. Tento bezpečnostný prvok sa opäť osvedčil.

Aj následné incidenty potvrdili, že mladíci v F2 to s týmito autami, a hlavne pneumatikami, nemajú vôbec ľahké. V múre skončili aj Théo Pourchaire a Arthur Leclerc; Jack Doohan sa pre zmenu roztočil už v nájazde do prvej zákruty.

Z víťazstva sa nakoniec tešil junior Ferrari Oliver Bearman, ktorý sa so šťastím vyhol všetkým incidentom a zrejme si aj lepšie pripravil monopost na reštart, keďže ešte pred výjazdom safety caru dokázal predstihnúť tímového kolegu Frederika Vestiho.